Direct naar artikelinhoud
buitenland

Paus roept jongeren op om uit hun luie zetel te komen

Paus Franciscus: "Vandaag de dag zijn er geen couch potatoes nodig, maar jonge mensen met laarzen aan de voeten om sporen achter te laten"

Paus Franciscus heeft de jeugd opgeroepen 'wegbereiders van de geschiedenis' te zijn. "Lieve jonge vrienden, we zijn niet op de wereld gekomen om te vegeteren, om het ons gemakkelijk te maken, om ons leven door te brengen in een zetel, die ons laat indommelen."

"Een luie zetel die ons uren rust verzekert, om ons in de wereld van videospelletjes te storten, waardoor we uren voor de computer doorbrengen", vervolgde de 79-jarige paus. Voor velen komt het goed uit om "suffe en verdwaasde jongeren te hebben". Maar de dag van vandaag zijn er geen "couch potatoes nodig, maar jonge mensen met schoenen, beter nog, met laarzen aan de voeten, om sporen achter te laten".

Dat zei de paus zaterdagavond tijdens een avondgebed voor honderdduizenden pelgrims op de Wereldjongerendagen in het Poolse Krakau. De deelnemers waren de hele dag lang door een enorm veld naar de avondwake gekomen. Onder een loden hitte legden ze acht kilometer te voet af.

'Er zijn geen couch potatoes nodig, maar jonge mensen met laarzen aan de voeten, om sporen achter te laten'
Paus Franciscus

De meeste deelnemers aan het avondgebed overnachtten op het voor de WJD aangelegde 'veld van de barmhartigheid', om zondag de slotmis van het zesdaagse katholieke evenement te kunnen bijwonen. Franciscus sloot daar een verblijf van vijf dagen in Polen af.