Sigrid Theunissen ging veertig uitdagingen aan. Ze bracht haar zoontje Loïc mee en ook vriendin Anke Vanophalvens en haar dochtertje Lore kwamen een handje helpen. © Sven Van Haezendonck

Vrijwilligers planten tweeduizend babyboompjes aan: “In plaats van te zeuren er zelf iets aan doen”

Mechelen -

Vrijwilligers hebben zaterdag tweeduizend boompjes aangeplant op de terreinen van een oud voetbalveld in Mechelen. De aanplanting maakt het naburige natuurgebied Robbroek een hectare groter. Het nieuwe stukje natuur moet later de verbinding vormen met het toekomstige stadsbos in Stuivenberg. De mensen die mee kwamen helpen, hadden daar elk hun motivatie voor.

Sven Van Haezendonck

Twee jaar geleden schonk de eigenares de verlaten terreinen van het Sylvesterstadion in de buurt van de Stuivenbergbaan aan Natuurpunt. Het was haar droom om er een bos aan te planten en die zag ze zaterdag in vervulling gaan. Natuurpunt organiseerde het initiatief samen het Agentschap Natuur en Bos, dat mee instaat voor het beheer, en de stad.

“Het nieuwe bos vormt de verbinding tussen de Stuivenbergbaan met het Vrijbroekpark en het toekomstige stadsbos en aan de andere zijde van de E19 het Robbroek. Het is een puzzelstuk in het Natuurpark Rivierenland”, vertelt kersvers conservator Roel Schrauwen.

De aanplanting was meteen de eerste actie van het nieuwe beheerteam van Natuurgebied dat actief is in het gebied rond Stuivenberg. “De liefde voor de natuur was voor mij de drijfveer om hier als vrijwilliger mee mijn schouders onder te zetten”, zegt Roel.

Conservator Roel Schrauwen en Mario Engels van het nieuwe beheerteam in Stuivenberg. © Sven Van Haezendonck 

De stad Mechelen heeft de afbraak van de oude voetbalkantine bekostigd. In de plaats zijn acht verschillende soorten boompjes en struiken gekomen: onder andere winterlinde, zwarte els en zwarte populier, maar ook meidoorn, hondsroos en sporkehout. Mario Engels is een van de mensen die zich mee engageert in het beheerteam. “Ik maak me wel zorgen over het klimaat en de achteruitgang van de natuur in Vlaanderen. In plaats van erover te zeuren, wil ik er zelf iets aan doen”, zegt hij.

LEES OOK: Sylvesterstadion met vertraging afgebroken

“Veertig uitdagingen”

Zo had iedereen ook zijn persoonlijke motivatie om zaterdag mee aan te planten. “Voor mijn 40ste verjaardag ben ik veertig uitdagingen aangegaan. Een daarvan is veertig babyboompjes aanplanten”, zegt Sigrid Theunissen. Samen met een vriendin en hun twee kinderen kwam ze daarvoor speciaal vanuit Bertem naar de Dijlestad.

Steven De Hertogh met zijn kinderen Margot en Alex. “Het is leuk als je later kunt zeggen dat je ergens bomen hebt gezet”, zegt Steven.  ©  Sven Van Haezendonck

“Ik heb als kind vaak bomen aangeplant met de scouts. Het is leuk als je later kunt zeggen dat je ergens bomen hebt gezet. Ik wilde dat met mijn kinderen ook doen”, vertelt Mechelaar Steven De Hertogh. Zoontje Alex is erg gedreven. “Als er geen bomen zijn, kun je niet ademen”, zegt hij.

Christiane D’Hondt uit Kruibeke werkt voor Cochlear in Mechelen, een bedrijf gespecialiseerd in gehoorimplantaten. “Samen met de collega’s hebben wij hier tweehonderd bomen aangeplant, voor elke medewerker eentje. Ik vind het een fantastisch initiatief”, zegt ze.

Christiane D’Hondt en haar dochtertje Mila. © Sven Van Haezendonck

“Goede geluidsbuffer”

“Bomen zijn belangrijk. Ik zou er graag nog meer aan de andere kant van de E19 zien. Natuur en bomen brengen je tot rust, de autosnelweg iets minder”, zegt Wim Verlinden. Samen met enkele bewoners uit de omgeving van het Vrijbroekpark werkte hij mee aan een verzoekschrift om iets te doen aan de geluidshinder van de E19.

LEES OOK: Ruim 550 buurtbewoners Vrijbroekpark steunen actie tegen geluidshinder E19

“Een groot stadsbos in Stuivenberg zou een goede buffer zijn tussen de stad en de autosnelweg. Ik hoop dat het er effectief komt. Groen en minder lawaai, dat is twee keer winst”, legt Wim uit. De kap van de begroeiing om de bermen van de E19 had in de buurt een groot effect op de toename van de hinder.

Wim Verlinden en zijn zoontje Rube zijn drukdoende om boompjes aan te planten. “Ze vormen een ideale buffer”, zegt hij. © Sven Van Haezendonck

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen