40 arrestaties en drie agenten gewond na coronabetoging in Brussel, ook veel materiële schade

In Brussel heeft de politie zondag het waterkanon en traangas ingezet om betogers weg te drijven. Zo’n 35.000 manifestanten stapten er mee in de mars tegen de huidige coronamaatregelen, in het bijzonder de coronapas. De optocht startte rond 14 uur aan het Noordstation en moest eindigen aan het Berlaymontgebouw. De politie moest echter vroeger ingrijpen en ging tegen de avond over tot arrestatie van een 40-tal onruststokers. In de straten van de hoofdstad is heel wat vernieling te zien.

Jeroen Deblaere & Marc Klifman & Eline VandeGehuchte

De organisatoren rekenden zelf op zo’n 25.000 mensen, maar met al 35.000 getelde aanwezigen is de opkomst groter dan verwacht. De ordediensten zijn dan ook massaal aanwezig. “We zullen hen begeleiden, zoals we dat gewoonlijk doen bij betogingen die zijn toegestaan”, aldus de Brusselse politie vlak voor de betoging startte aan het Noordstation.

Omstreeks 14.30 uur werd de sfeer grimmig, aldus onze reporter ter plaatse. Betogers gooien met bommetjes, flessen, staven en vuurwerk naar de agenten en trachtten voorbij opgestelde barricades te komen. Daarop heeft de politie het waterkanon ingezet en ook met traangas worden de betogers weggedreven.

 ©  BELGA

Ramen ingeslagen, combi vernield

Op verschillende plaatsen wordt intussen rel geschopt. Een aantal betogers beklimt stellingen en containers. Er zijn ook al ingeslagen winkelramen, autoruiten en een vernielde combi te zien. Op videobeelden is te zien hoe relschoppers zelfs kleding uit het politievoertuig halen. Stellingen van bouwwerven en verkeersborden worden gebruikt om straten te blokkeren. In de Jozef II-straat is een groot vuur gemaakt met bouwmaterialen: hout, kisten en paletten branden in het midden van de weg.

40-tal arrestaties, 3 agenten gewond

De politie ging verschillende keren aan het chargeren om de menigte terug te drijven. Al snel was er sprake van een gewonde agent, dat nieuws is intussen bevestigd door woordvoerster van de politie Brussel Ilse Van de Keere. “Drie agenten zijn gewond geraakt.” Om wat voor verwondingen het gaat, is evenmin duidelijk.

Omstreeks 17 uur liep de betoging op z’n einde. De meeste manifestanten waren huiswaarts gekeerd. Een kleinere groep bleef echter aanwezig en bleef de agenten opzoeken. De politie ging uiteindelijk over tot arrestatie. “Momenteel zijn er een 40-tal aanhoudingen”, aldus de woordvoerster. “Er is ook een aanzienlijke schade op te meten in de stad, voornamelijk aan publiek domein.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

 ©  REUTERS

Protest vanuit de zorg

Ook vanuit de zorg zijn heel wat mensen komen opdagen. Zo vertelt verpleegster Charlotte Lannoo (31) dat ze kwaad is dat vaccinatie voor zorgmedewerkers verplicht wordt vanaf 1 april volgend jaar. “Ik heb mijn studies gedaan in avondonderwijs en heb daar 4.000 euro in gepompt”, zegt ze. “Ik ben een alleenstaande mama en heb door die opleiding ook m’n zoontje niet zien opgroeien. Ik kies niet voor het vaccin omdat ik een zeldzame spierziekte heb en omdat ik niet weet hoe ik erop ga reageren. Ik werk in het Sint-Jan in Brugge en we zijn met twee die ons niet laten vaccineren. Wij zijn echt op. Ik heb eergisteren een shift gedraaid van 10 uur, zonder eten, zonder drinken, zonder plassen. Ik moest inspringen, daar ben ik goed genoeg voor, maar 1 april nemen ze mij m’n visum af. Zeven jaar gestudeerd voor niks.”

“Het werkt toch niet”

“Ik vind het niet kunnen”, zegt Dieter Verheyden. “Je moet gevaccineerd zijn om overal binnen te mogen. Het is een schande.” Zelf is hij niet gevaccineerd. “Vroeger heb ik dat ook nooit genomen en het werkt toch niet. Nu pas zie je dat, je kent ook de gevolgen niet naar later. Er zijn bewijzen dat de immuniteit nog slechter zal zijn dan ervoor. Dus liever niet. Ik ben hier om te zorgen voor verandering, we moeten onze stem laten horen.”

Verheyden nam z’n 13-jarige dochter mee: “We weten niet wat er gaande is met corona: kinderen hebben er niet eens last van. Wij hebben het in juli gehad en de kinderen waren niet ziek.”

Waterkanon ingezet

Omstreeks 14.30 uur is de sfeer grimmig geworden, aldus onze reporter ter plaatse. Betogers gooien met bommetjes naar de politie en trachtten voorbij opgestelde barricades te komen, daarop heeft de politie het waterkanon ingezet. Ook met traangas worden de betogers weggejaagd.

Vanwege de betoging is het verkeer in de hoofdstad omgeleid. Het verkeer op de Kleine Ring is in beide richtingen afgesloten, zowel bovengronds als in de tunnels. Drie tunnels zijn afgesloten: de Leopold II-tunnel tot en met Kunst-Wet richting Zuid, de Troon tot en met Rogier richting Basiliek, het Jubelpark en Wet richting Centrum.

Dieter Verheyden nam z’n 13-jarige dochter mee naar de betoging. 

Verpleegster Charlotte Lannoo.  ©   Marc Klifman

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer