AFP or licensors

Gitaar van Eric Clapton geveild voor 625.000 dollar in New York

Een gitaar van de Britse zanger en muzikant Eric Clapton heeft bij een veiling in New York 625.000 dollar opgeleverd. Dat is ongeveer 550.000 euro. De akoestische gitaar was het duurste voorwerp tijdens een veiling met spullen van rocklegendes, meldt veilinghuis Julien's Auction. De veiling in het Hard Rock CafĆ© in de Big Apple leverde vrijdag en zaterdag in totaal bijna 5 miljoen dollar op.Ā 

De akoestische Martin D-45 van Clapton was aangekondigd als het pronkstuk. Clapton bespeelde de gitaar in 1970 bij het eerste liveconcert van zijn band Derek and the Dominos. Vooraf was een opbrengst tussen 300.000 en 500.000 dollar voorspeld. Dat werd uiteindelijk 625.000 dollar.

Veiling in het Hard Rock CafƩ in New York

Tijdens de veilig vloeiden de dollars ook rijkelijk voor een Gibson Explorer 'The Edge' van U2 (437.500 dollar) en een Fender Stratocaster van David Gilmour, de zanger en gitarist van Pink Floyd (200.000 dollar). Verder gingen allerhande voorwerpen van de Beatles, Guns N'Roses, Nirvana, Michael Jackson, Amy Winehouse, Whitney Houston, Lady Gaga, Madonna, Elvis Presley en de Rolling Stones onder de hamer. Alles samen leverde dat in totaal 5 miljoen dollar op.Ā 

ClaptonsĀ gitaar komt wel niet in de buurt van de duurste gitaar ooit. Die eer is weggelegd voor deĀ semiakoestischeĀ Martin D-18E waarmee grungeheld KurtĀ CobainĀ in 1993 speelde tijdens het bekende 'MTVĀ Unplugged' optreden. Dat kleinood veranderde vorig jaar voor 6 miljoen dollar van eigenaar.

Het is niet de eerste keer dat een gitaar van Clapton onder de hamer gaat. Vijf jaar geleden werd in het veilinghuis Heritage Auctions in Dallas nog een gitaar van hem voor het dubbele van de geschatte waarde verkocht. De hoogste bieder had er 40.000 euro betaald voor de gitaar van het merk Fender.

Meest gelezen