Drie betogers aangehouden voor rellen Brussel, De Croo veroordeelt ‘crimineel en walgelijk gedrag’

De politie probeert de menigte in toom te houden. © EPA-EFE

Brussel maakt de balans op van de rellen van afgelopen zondag. Drie betogers werden gerechtelijk aangehouden. Op een persconferentie veroordeelde premier Alexander De Croo (Open VLD) maandag de ongeregeldheden als ‘crimineel en walgelijk gedrag’.

Ester Meerman, dvf

Zo’n 35.000 demonstranten protesteerden zondag in Brussel tegen de coronamaatregelen. Er waren weinig mondmaskers te zien en de anderhalvemeterregel leek veel betogers ontschoten. In protestmars ging het van het Noordstation naar het centrum, waar bij aankomst honderden deelnemers zich niet langer aan de geplande route hielden en op slooptocht trokken door de hoofdstad.

Al snel moesten het waterkanon en traangas ingezet worden. Tegen 17 uur werd de betoging door de politie officieel opgeheven waarna werd overgegaan tot arrestaties. Eén van de personen die zondag gerechtelijk werd aangehouden moet zich volgende week donderdag al verantwoorden voor de Brusselse correctionele rechtbank. Een tweede relschopper wordt voorgeleid bij de onderzoeksrechter, en een derde werd vrijgelaten en zal later nog verhoord worden.

In totaal werden 45 mensen opgepakt, 43 van hen zijn inmiddels weer op vrije voeten. De Brusselse politie heeft een taskforce opgericht en vraagt getuigen om beelden te delen die zouden kunnen helpen bij het identificeren van daders.

‘Hooliganachtige types’

Een woordvoerder van de politie laat aan deze krant weten dat veel van de oproeikraaiers bekenden van de ordediensten zijn. Ze worden omschreven als ‘hooliganachtige types’ die vaker in aanraking komen met justitie. Het profiel van de betogers omschrijft de woordvoerder verder als ‘divers’: ‘Wat ze overeenkomstig hebben is wantrouwen in het systeem en de politiek. En dan vooral op het vlak van het coronavirus.’

Bij de betoging raakten drie agenten en een demonstrant gewond. Zij werden naar het ziekenhuis gebracht. Zes politiewagens werden beschadigd en een politiescooter werd in brand gestoken.

Ook straatmeubilair moest het ontgelden, net als ramen van geparkeerde auto’s en winkels. Het postkantoor aan de Regentlaan werd kort en klein geslagen. Op verschillende plaatsen werden brandjes gesticht (zie video bovenaan).

Verkeer

Doorgangswegen door de hoofdstad werden uit veiligheidsoverwegingen door de politie afgesloten, waardoor het verkeer in het centrum van de hoofdstad zondagmiddag vrijwel stil kwam te staan. Rond 18.30 uur gaf de politie de wegen weer vrij en kwam het verkeer in het centrum weer op gang.

Premier De Croo veroordeelde maandag op een persbijeenkomst de rellen fel: ‘Betogen is toegestaan, maar het geweld is absoluut onaanvaardbaar. Dit is crimineel gedrag en absoluut walgelijk.’ De Croo zei begrip te hebben voor de ‘teleurstelling die er bij velen is, ook bij mij. We hadden niet verwacht dat we deze herfst nog op deze manier zouden moeten omgaan met de pandemie.’ Hij benadrukte dat het juist op zulke momenten ‘nodig is om elkaar te steunen en naar elkaar te luisteren’ en ons niet te laten beïnvloeden door ‘desinformatie die nog te vaak de ronde doet’.

De ondervoorzitter van politiebond VSOA noemt de relschoppers maandagochtend in De ochtend op Radio 1 ‘klein crapuul’ die het nodig vond ‘om tijdens zo’n betoging geweld te gebruiken. Het begint een gewoonte te worden. En het wordt tijd dat justitie daar paal en perk aan stelt. En dat diegenen die opgepakt worden ook zeer zwaar gestraft worden, maar in de praktijk stellen we vast dat ze geitenwollensokkenstraffen krijgen.’

De organisatoren van de mars lieten aan De Standaard weten een klacht te hebben ingediend bij het Comité P omdat ze de Brusselse politie ervan verdenken het geweld te hebben veroorzaakt. Comité P bevestigde aan deze krant vier klachten te hebben ontvangen.