Strooiwagens staan klaar voor bar koude nacht: risico op gladde wegen

©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

De temperaturen duiken in de nacht van maandag op dinsdag onder nul, en dus worden in heel het land strooiwagens in paraatheid gebracht. Het Agentschap Wegen en Verkeer raadt iedereen dan ook aan voorzichtig te zijn omdat de wegen er glad kunnen bijliggen.

gjs

Het gaat op enkele plaatsen in ons land vriezen in de nacht van maandag op dinsdag, is te lezen op de website van het KMI. De temperatuur van het wegdek zakt vermoedelijk onder het vriespunt, waardoor de kans op gladde wegen ’s nachts en dinsdagochtend op enkele plaatsen groot is. De strooiwagens worden dan ook in stelling gebracht om in te grijpen indien nodig.

Om de Vlaamse wegen en fietspaden sneeuw- en ijsvrij te houden, heeft het Agentschap Wegen en Verkeer 103.000 ton strooizout in voorraad. “Die voorraad volstaat om zelfs bij extreme weersomstandigheden de winter door te komen”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters.

Waar gestrooid moet worden, beslist het Agentschap Wegen en Verkeer op basis van het zogeheten Gladheidmeetsysteem, een digitaal dashboard dat de gladheid op onze wegen voorspelt door weergegevens van het KMI te combineren met een wegenweermodel. “Sinds vorig jaar helpen ook waarnemingen van burgers bij gladheidsbestrijding”, zegt KMI-weerman David Dehenauw. “Via de KMI-app kan iedereen informatie geven over de weersomstandigheden waar hij of zij zich bevindt. Vooral bij onvoorziene sneeuw- of ijzelvorming kan informatie van burgers belangrijk zijn.”

Het Agentschap Wegen en Verkeer en het KMI roepen daarom ook deze winter de hulp in van weggebruikers. Ze vragen de KMI-app te installeren, om zo te kunnen doorgeven waar gladheid waargenomen wordt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen