© atv

Spontane staking bij noodcentrale 112 in provincie Antwerpen: “Maar mensen die dringende hulp nodig hebben, worden nog steeds geholpen”

Bij de noodcentrale 112 in de provincie Antwerpen hebben medewerkers maandagochtend spontaan het werk neergelegd. Ze protesteren onder meer tegen het blijvende personeelstekort en de verhoogde werkdruk. “Mensen die dringend medische hulp of de brandweer nodig hebben, worden nog steeds geholpen”, verzekert ACV-vakbondsman John Pollet.

nelo

Sinds maandagochtend 7 uur wordt er gestaakt bij de noodcentrale 112 van de provincie Antwerpen, gevestigd op de Italiëlei in Antwerpen. “Er is grote onvrede over de verhoogde werkdruk”, zegt John Pollet van de christelijke vakbond. “Maar het is de komst van huisartsenwachtpost 1733 voor de zone Mechelen bij de noodcentrale die de emmer deed overstromen.”

Voordien zat wachtpost 1733 regio Mechelen bij de noodcentrale in de provincie Vlaams-Brabant. “Omdat ze daar lijden onder een sterk personeelstekort, is er besloten de wachtpost bij de noodcentrale van de provincie Antwerpen te plaatsen. Dat betekent dus dat ze niet alleen oproepen moeten opnemen voor 112, maar ook voor 1733 tijdens weekends en op feestdagen. Meer werk dus, maar er komt geen personeel bij.”

Personeelstekort

Momenteel beschikt de noodcentrale 112 in Antwerpen over 36 medewerkers. “Dat is net genoeg om de noodcentrale deftig te laten draaien. Maar door de verhoogde werkdruk wordt er gevreesd dat er mensen zullen afhaken. Momenteel zijn alle noodcentrales in België onderbemand.”

Volgens Pollet heeft het personeelstekort ook te maken met de uitblijvende loonsverhoging. “Het leven wordt alsmaar duurder en de lonen van federale ambtenaren zijn na twintig jaar onveranderd gebleven. Ook de premies voor nacht- en weekendwerk zijn zo laag, dat ze gewoon geen medewerkers meer aantrekken. De operatoren zijn dag en nacht aan het werk, net als het zorgpersoneel. Maar het is niet omdat we deze mensen niet zien, dat ze ook geen aandacht verdienen.“

Minimumbezetting

De staking zal echter niet te merken zijn bij mensen die dringend hulp nodig hebben. “Wie belt naar 112 in de provincie Antwerpen wordt nog altijd geholpen”, zegt Pollet. ”Er is een minimumbezetting van vijf medewerkers vandaag. Enkel administratief zal de staking voelbaar zijn.”

Hoe lang de staking zal duren, is nog niet duidelijk. “De operatoren zijn vastberaden. We starten alvast met een week, maar alles hangt af van hoe bij de directie in Brussel en de politici zullen reageren.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen