Willem Boeckxstaens als David Bowie.  © rr

Bewoners Heilig Hart recreëren beroemde foto’s: “Wonen in een wzc is absoluut niet saai”  

Nog tot en met 4 december kan je in de bibliotheek van Putte de expo ‘Look-a-likes’ bekijken. De fototentoonstelling ontstond nadat begeleidster wonen en leven Leen Francis (25) beroemde foto‘s begon te recreëren samen met de bewoners van woonzorgcentrum (wzc) Heilig Hart op de Lierbaan. Na de expo in de bib verhuizen de canvassen naar het wzc. Intussen is ook een kalender met de foto’s in de maak.

Kristof Van Rompaey

“We zijn een woonzorgcentrum in beweging”, vertelt directeur Tom Vieren. “Waar je vroeger in veel wzc’s een animator had die langskwam met activiteiten die op voorhand vastlagen, vertrekken wij nu veel meer vanuit de bewoners zelf. Wat zijn hun interesses? Wat vinden zij een zinvolle tijdsbesteding? Wat vinden zij leuk om te doen? Op die manier kunnen er in onze gezellige leefruimte allerlei dingen vorm krijgen, waaronder dus ook dit fotoproject.”

Bewoner Karl Braesicke als modeontwerper Karl Lagerfeld. © Leen Francis, rr

Leuke taferelen

Begeleidster wonen en leven Leen Francis van het wzc houdt zich zowel in haar vrije tijd als op de werkvloer graag bezig met fotografie. “Het idee om de bewoners te fotograferen als beroemdheden groeide heel stapsgewijs en spontaan”, luidt het. “De fotomomenten zelf leverden heel leuke taferelen op. Uitdossen, opmaken, attributen en outfits uitkiezen: het hoorde er allemaal bij. Sommige bewoners wisten meteen met welke ster ze zich konden identificeren, anderen moesten even zoeken. Iedereen heeft zelf beslist wie hij of zij wilde vertolken.”

Denise Van Espen als Audrey Hepburn. © Leen Francis, rr

Het idee om met de foto’s een expo te organiseren, ontstond pas na de eerste shoots. De vernissage in de bib vond afgelopen zondag plaats in het bijzijn van burgemeester Peter Gysbrechts en schepen van Cultuur Inge De Bie (beiden Lijst Burgemeester). “In samenspraak met de bewoners zijn er uiteindelijk twaalf foto‘s geselecteerd en gedrukt op canvassen”, zegt Vieren. “Zelf kregen de deelnemers een exemplaar op een kleiner formaat. Er zijn wel meer foto’s gemaakt dan diegene die tentoon staan, maar niet iedereen wil natuurlijk zichtbaar in de bib hangen. Daar hebben we alle begrip voor.”

Bewoonster Cecile Crauwels speelt de beroemde foto van wijlen koningin Fabiola uit 2009 na. De koningin verscheen toen na doodsbedreigingen met een appel op het defilé van 21 juli.  © Leen Francis, rr

Echte thuis

Met het project wil het wzc de sector in een positief daglicht stellen. “Mensen hebben niet altijd zo‘n mooi beeld van wat er allemaal mogelijk is in een wzc”, stelt Vieren. “Onze bewoners zijn ook lang niet afgeschreven. Ze kunnen nog heel wat en kunnen ook nog heel wat leuke dingen beleven, ondanks de zorg die ze nodig hebben. Wonen in een wzc is dus absoluut niet saai. Het kan er wel degelijk een echte thuis zijn.”

Ben je benieuwd wie welke celebrity heeft geïmiteerd? Je kunt de expo nog tot en met zaterdag 4 december bekijken tijdens de openingsuren van de bib. “We vinden het enorm belangrijk om talenten van onze medewerkers in te zetten en zijn heel tevreden over het eindresultaat”, zegt Vieren nog. “Omdat het project zo leeft bij ons wzc en bij de families van onze bewoners, hangt er nog een kalender voor 2022 aan vast.”

Simonne Mariën als Julie Andrews.  © Leen Francis, rr

Schepen Inge De Bie, directeur Tom Vieren, bewoner Pierre Verheyden, begeleidster en fotografe Leen Francis en burgemeester Peter Gysbrechts bij de opening van de expo. © rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER