© Jozef Croughs

Drie aanhoudingen na inbrakenplaag in centrum van Landen: twee minderjarigen mogen beschikken

Landen -

Afgelopen weekend zijn drie personen in de gevangenis opgesloten die een aanmerking komen voor een reeks inbraken in buurt van het station in Landen. De afgelopen weken werden daar meer inbraken vastgesteld. Het was mede dankzij alerte burgers dat de politie Getevallei het trio in de boeien kon slaan.

In de vroege ochtend van 19 november arresteerden agenten van de PZ Getevallei in de achtertuin van een huis in de Groenendaelstraat twee mannen, verdacht van inbraakpogingen in de Guldensporenlaan en de Sint-Gertrudisstraat. De bewoners hadden de dieven opgemerkt en de politie verwittigd. In het deurslot in de Guldensporenlan stak nog een schroevendraaier. De recherche van PZ Getevallei onderzoekt of het tweetal in aanmerking komt voor pogingen tot inbraak diezelfde nacht in de Grumstraat, Julia Tulkenslaan en Driesssteeg. Het gerechtelijk labo van de Federale Politie werd ingeschakeld om sporenonderzoek te verrichten op de verschillende locaties.

Na verhoor door de politie werden beide verdachten bij de onderzoeksrechter te Leuven voorgeleid en aangehouden. Het ging om jongemannen zonder vaste verblijfplaats in België die aanvankelijk zelfs beweerden minderjarig te zijn.

Trio

Net na middernacht - 20 november- werden opnieuw 3 jongemannen gearresteerd na verdachte gedragingen op de Hannuitsesteenweg in Landen. Zij werden opgemerkt door een alerte buurtbewoner die vaststelde dat zij aan de portieren van verschillende voertuigen voelden. Eén van de drie mannen was meerderjarig. Hij kon in verband gebracht worden met twee diefstallen met braak op handelszaken op het Gendarmerieplein en in de Stationsstraat op 21 en 25 september 2021. Ook deze man werd aangehouden door de onderzoeksrechter op verdenking lidmaatschap aan een vereniging van misdadigers en diefstallen met braak. De twee minderjarige verdachten mochten na verhoor door de politie beschikken.

“Onze gemeente is vaker het doelwit van rondtrekkende bendes omdat ons station heel centraal tussen Brussel en Luik ligt. De opgepakte jongeren kwamen met de trein. Zodra ze hun slag geslagen hebben, verdwijnen ze net zo snel als ze kwamen en daardoor zijn ze moeilijk traceerbaar. Het is dan ook zeer goed werk wat onze politie geleverd heeft door deze jongeren te vatten, ” burgemeester Gino Debroe (Landers) van Landen.

De recherche van PZ Getevallei zet de onderzoeken voort onder leiding van de onderzoeksrechter. Er zal worden nagegaan of de verdachten nog voor andere feiten in aanmerking komen en of zij eventueel onderling banden zouden hebben. Uit de voorlopige onderzoeken blijkt immers dat de verdachten jongemannen zijn zonder vaste of wettelijke verblijfplaats in België en dat zij met de trein vanuit Brussel naar Landen zouden komen.(jcr)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer