Bijna een op drie niet-gevaccineerden twijfelt nog over prik, blijkt uit bevraging

 ©  AP

Uit de achtste Covid-19-gezondheidsenquête van Sciensano blijkt dat een op de vijf volwassenen niet gevaccineerd is. Opvallend daarbij is dat bijna 30 procent daarvan nog twijfelt over het wel dan niet vaccineren. Daarnaast ziet Sciensano een opmerkelijk verbetering in ons leven op het vlak van sociale contacten en welzijn.

Met de Covid-19-gezondheidsenquête peilt Sciensano naar de gevolgen van de coronapandemie. In deze editie keken ze onder andere naar vaccinatie, de impact van de crisis op verschillende levensdomeinen, sociale gezondheid en mentale gezondheid. Belangrijke kanttekening: de achtste enquête werd afgenomen bij 17.347 mensen tussen 5 en 18 oktober, net voor de vierde golf in ons land.

LEES OOK. Vierde golf knabbelt aan onze verdedigingsmuren, en doet zelfs sommige afbrokkelen (+)

Uit de enquête blijkt dat op het moment van de bevraging een op de vijf volwassenen niet gevaccineerd was. Het gaat hier vooral om mensen die zich niet wensen te laten vaccineren (65% van de niet-gevaccineerden) of om mensen die er nog over twijfelen (29%). Twijfel over de mogelijke bijwerkingen van het vaccin wordt het vaakst aangestipt als reden om zich niet te laten vaccineren. Zes op de tien Belgen geven ook aan dat ons land zo snel mogelijk coronavaccins moet doneren aan ontwikkelingslanden.

Impact op ons dagelijks leven

Dit keer gaven de enquêtedeelnemers ook aan minder negatieve impact te ondervinden van de crisis op de verschillende aspecten van hun leven, met uitzondering van het inkomen. Wel belangrijk is om rekening te houden met het feit dat de bevraging werd afgenomen voordat de laatste maatregelen van kracht gingen.

“Niettemin blijft de crisis inhakken op de mogelijkheden voor reizen of vakantie en op het sociaal leven van de bevolking”, schrijft Sciensano. “Hoewel dit percentage duidelijk gedaald is in vergelijking met vorige enquêtes, geeft nog 45 procent van de volwassenen aan dat de coronacrisis een duidelijke impact heeft op hun toekomstperspectieven.”

LEES OOK. Gevaccineerd of niet gevaccineerd? Dit leren de cijfers op intensieve zorgen ons (+)

Sociale en mentale gezondheid

In vergelijking met de vorige enquêtes lieten de deelnemers aan deze achtste enquête een merkelijke verbetering in hun leven optekenen op het vlak van hun sociale contacten en welzijn. “Ze hadden ook minder vaak last van geestelijke gezondheidsproblemen zoals angst en depressie. Hierbij willen we wel wijzen op de betere epidemische situatie en de minder ingrijpende maatregelen die van kracht waren op het moment van de bevraging, in vergelijking met de voorgaande winter en de huidige situatie”, klinkt het.

19 procent van de volwassenen is ontevreden over zijn sociale contacten. “Dit is een opmerkelijke verbetering in vergelijking met de resultaten van de vorige enquêtes, maar het percentage ligt nog steeds hoger dan in pré-covidtijden.” In vergelijking met december 2020 is het percentage personen dat ontevreden is met hun leven aanzienlijk gedaald, van 32 procent tot 14 procent in oktober 2021. Jongeren tussen 18 en 29 jaar vinden het vaakst dat hun leven onbevredigend is (19%), maar ook hier is er sprake van een dalende trend.

LEES OOK. “Elk dag moeten we mensen in tranen uitleggen dat hun kankerbehandeling uitgesteld zal worden”: oncologen voeren moeilijkste gesprekken uit hun carrière (+)

In oktober 2021 kampte 15 procent van de volwassenen met een depressie en 16 procent met een angststoornis. Die percentages liggen lager dan in december 2020 (20% depressie en 23% angststoornis), en ze zijn vergelijkbaar met de resultaten van het vorige onderzoek in juni 2021.

Het percentage mensen met geestelijke gezondheidsproblemen is echter nog steeds hoger dan vóór de coronacrisis. Zoals in alle vorige enquêtes is geconstateerd dat jongvolwassenen en vrouwen psychologisch het meest kwetsbaar zijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen