© Shutterstock

Waarom het huishouden doen ons langer jong en gezond houdt: “Poetsen is zoals tai chi”

We dromen er allemaal van. Dat zodra we ouder worden, we van een rustig leven kunnen gaan genieten. Maar wil je jong en gezond blijven, blijf je volgens onderzoek beter zelf de was en de plas doen.

Lai-Wah Chong

Volgens een team van onderzoekers uit Singapore zou het doen van huishoudelijke klusjes ziekten en valpartijen bij ouderen kunnen helpen voorkomen. Regelmatig bewegen verbetert de lichamelijke en geestelijke gezondheid, vermindert de risico’s en gevolgen van chronische ziekten, en reduceert de kans op vallen, immobiliteit, afhankelijkheid en sterfte onder ouderen.

De deelnemers werden onder meer gevraagd naar de hoeveelheid licht huishoudelijk werk (zoals afstoffen) en zwaar huishoudelijk werk (zoals de vloer schrobben) dat ze deden, en ze werden beoordeeld op hun risico om te vallen op basis van bijvoorbeeld de kracht om de knie te buigen.

“Als je huishoudelijke taken doet, moet je op zich altijd je evenwicht bewaren”, aldus Ruud van Thienen, sportarts en inspanningsfysioloog van de KU Leuven. “Met de vloer vegen, bijvoorbeeld, moet je steeds rechtstaan, terwijl je met je armen in een cirkel rond je lijf bezig bent. En zolang je dat blijft doen, blijft je evenwicht in orde en zul je dus minder snel vallen. Het is eigenlijk zoals tai chi, wat zeer efficiënt is om minder te vallen voor ouderen. Je zou tai chi kunnen vergelijken met sommige huishoudelijke taken, want dat zijn vaak dezelfde bewegingen.”

Dit artikel verscheen voor het eerst op 23 november 2021.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer