België krijgt eindelijk 5G en een vierde telecomspeler

Vanmorgen lag een belangrijk dossier op de agenda van het Overlegcomité: de veiling voor de installatie en uitrol van 5G in België. Daarvoor is federaal minister Petra De Sutter (Groen) bevoegd, maar ook de overheden van Vlaanderen, Brussel en Wallonië zijn mee bevoegd. En dus moest het in overleg tussen de entiteiten gebeuren. Voor Vlaanderen zat Benjamin Dalle (CD&V) mee aan tafel.

  • De knoop is nu doorgehakt. In de zomer van 2022 komt er een zogenaamde “spectrumveiling”, waarbij de overheid dus de licenties verkoopt om 5G te mogen installeren. Dat kan een enorme revolutie in data teweeg brengen: een argument dat onder meer de huidige premier Alexander De Croo (Open Vld) al in 2015 als minister van Digitalisering en Telecommunicatie hanteerde, om 5G te bepleiten.
  • Maar het dossier raakte vast in het Belgische moeras van besluitvorming en het duurde dus nog liefst zes jaar voor eindelijk een beslissing kon worden genomen. Dat had veel te maken met enorme tegenkanting in Brussel, waar Ecolo en haar achterban heel sceptisch stonden tegenover de mogelijke straling en overlast door 5G.
  • Het was De Sutter, die als groene minister bevoegd voor Telecommunicatie de tegenstand in Brussel eindelijk wist te ontmijnen, en zo een doorbraak kan forceren. Dat ze als “familiegenoot” van Ecolo haar ecologische bondgenoten kon benaderen, speelde uiteraard een rol.
  • Nog belangrijker in de marge: er komt naast Proximus, Telenet en Orange dan eindelijk ook een vierde telecomspeler op de markt in België. Dat is bijzonder goed nieuws voor de consument, en uiteindelijk ook voor heel de economische huishouding van het land. Want uit hele reeksen van economische studies en een vergelijking van onder meer Eurostat bleek telkens hetzelfde: Belgen betalen zich blauw aan hun telecom-facturen.
  • Die hoge prijzen zijn, zoals elke basisstudent economie weet, simpel te verklaren: er was en is te weinig concurrentie op de Belgische markt, die de facto door een duopolie van Proximus en Telenet werd gedomineerd. Eerder dan de prijs te willen breken, surfte ook derde speler Orange lekker mee op de soms absurd hoge prijzen, en opeenvolgende prijsstijgingen voor telefoon, data en televisie.
  • Dat heeft tot nu toe grote gevolgen gehad: de dure telecom duwde systematisch op de inflatiecijfers in België. Doordat dit land bovendien werkt met een automatisch indexmechanisme, waren het uiteindelijk de Belgische belastingbetalers die mee de rekening gepresenteerd kregen van het duopolie.
  • Met een opening voor een vierde speler komt er nu dus mogelijk een doorbraak. De kans is groot dat zich ergens een prijsbreker aandient, die wel wil inspelen op de hoge prijzen in de Belgische markt. Voor De Sutter is het een stevige pluim op de hoed: zij lukt erin het dossier in beweging te krijgen, dat jarenlang vast zat, en dat ook huidige premier De Croo er niet doorkreeg in een centrumrechts kabinet.
  • De nieuwe speler krijgt toegang tot de B2B-markt, waar zeker voor 5G interessante toepassingen zijn, maar evengoed tot de B2C-markt, waar dus plots veel goedkopere tarieven zouden kunnen opduiken, of wie weet, zelfs een prijzenoorlog zou kunnen ontstaan. Dat is al jaren niet meer gebeurd op de Belgische markt.
  • “Een eventuele vierde speler voor de consumentenmarkt zal kunnen meedoen, dat is belangrijk in het verhaal van de hoge prijzen“, zo stelde De Sutter aan Radio 1.

(jvdh)

Meer