Antwerpen kreeg deze zomer en nazomer toch nog 2,8 miljoen bezoekers over de vloer

(Dagjes)toeristen vonden stilaan terug de weg naar de stad deze zomer en nazomer. Het aantal bezoekers tussen juli en oktober verminderde met 40% ten opzichte van 2019, maar steeg wel ten opzichte van dezelfde periode in 2020, toen corona nog meer aanwezig was.

Rebecca Van Remoortere

In de periode van juli tot en met oktober 2021 hebben bijna 2,8 miljoen dagjesmensen Antwerpen bezocht. Ongeveer drie kwart waren bezoekers uit eigen land. Van de buitenlandse bezoekers kwam twee derde uit Nederland, gevolgd door Duitsland en Frankrijk. Door een paar grote evenementen met internationale uitstraling zoals het Wereldkampioenschap Wielrennen, het Bollekesfeest de 10 Miles, de Rubensmarkt en de Antwerp Pride kon de stad de voorbije maanden toch nog rekenen op heel wat binnen- en buitenlandse bezoekers. Daarmee werd het voor de Antwerpse toeristische sector, ondanks de moeilijke omstandigheden, toch nog een behoorlijke zomer en nazomer.

Er kwamen ook een paar publiekstrekkers bij in de stad. Sinds het vernieuwde Het Steen een maand geleden de deur opende, hebben al 26.000 mensen een bezoek gebracht aan het bezoekerscentrum voor informatie over de stad of een souvenir uit de shop. Het vernieuwde ModeMuseum opende begin september de deuren en kon sindsdien rekenen op 31.903 bezoekers. Het museum moet wel weer dicht van eind januari tot eind september voor een bijkomende renovatie.

HotelsDe bezettingsgraad van de Antwerpse hotels steeg van juli tot september geleidelijk, van 43% in juli tot 60% in september. Tijdens de maand oktober ging hij tot gemiddeld 70%, met tijdens de weekends pieken tot 93%. Evenementen als World’s 50 Best Restaurants en de start van het Wereldkampioenschap Wielrennen zorgden voor heel wat extra overnachtingen in de stad.

Op de nieuwe City Camping Antwerp logeerden sinds de opening in het voorjaar al ruim 14.000 mensen.

En in augustus ontving de stad haar eerste zeecruise sinds het uitbreken van de corona-epidemie. Daarna volgden er nog vier. In totaal meerden zo 4200 passagiers aan in Antwerpen.

“Deze cijfers bewijzen dat Antwerpen niet veel nodig heeft voor een heropleving. Ik merk op dat de grote trekkers van de afgelopen maanden geen eenmalige evenementen zijn, maar klassiekers op de Antwerpse agenda. Voeg daar de succesvolle heropeningen van Het Steen en het MoMu aan toe, en dan hebben we alle reden om optimistisch naar de toekomst te kijken”, zegt schepen van Toerisme Koen Kennis (N-VA).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER