Direct naar artikelinhoud
LiveblogProces-De Pauw

Live - Advocaat De Pauw: ‘Bart betaalt de rekening van een veranderende tijdsgeest’

Advocaat Michaël Verhaeghe (links), Bart De Pauw en zijn vrouw Ines De Vos na het vonnis van de politierechtbank vandaag.Beeld Tim Dirven

De correctionele rechtbank van Mechelen heeft Bart De Pauw (53) schuldig bevonden aan belaging van vijf vrouwen en cyberstalking van één vrouw. De tv-maker krijgt zes maanden cel met uitstel. Lees hier alles over het proces en de laatste ontwikkelingen.

▶ Bekijk hier de verklaring van de advocaat van Bart De Pauw:

Video wordt geladen...

Live

  1. Dadelijk sturen we een nieuwe update

    Wil u helemaal mee zijn met het nieuws van de dag? Schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.

  2. Bart De Pauw blijft te zien op Streamz, niet op VRT

    De streamingdienst Streamz gaat programma's van of met Bart De Pauw niet uit zijn aanbod halen nu de televisiemaker een celstraf met uitstel heeft gekregen wegens stalking van vijf vrouwen. "De abonnees kunnen zelf kiezen of ze die content willen bekijken of niet", klinkt het.

    De correctionele rechtbank van Mechelen achtte Bart De Pauw vanmorgen schuldig aan de belaging van vijf vrouwen en het bezorgen van overlast door gebruik te maken van elektronische communicatiemiddelen bij een van hen. Hij kreeg zes maanden cel met uitstel opgelegd.

    De Pauw heeft de voorbije decennia verschillende succesvolle tv-reeksen gemaakt, soms met hemzelf in de hoofdrol. Een aantal van die reeksen zit in de catalogus van Streamz, de streamingdienst van DPG Media en Telenet. Het gaat onder meer om "Het Geslacht De Pauw" en "Willy's en Marjetten".

    Lees ook: ‘De rechtbank heeft niet zomaar alles aangenomen wat de vrouwen zeggen’: onze journalist over de veroordeling van Bart De Pauw

    "We bundelen op Streamz heel veel titels, zowel internationaal als lokaal. Dat zijn zowel nieuwe als minder recente titels en zo zitten er ook wat oudere reeksen van en met Bart De Pauw in de catalogus. De abonnees van Streamz kunnen zelf kiezen of ze die content willen bekijken of niet", zegt de streamingdienst in een schriftelijke reactie.

    Op de zenders van de openbare omroep is Bart De Pauw niet meer te zien. Dat was eerder al beslist. De VRT vond in 2017 dat er een vertrouwensbreuk was ontstaan, en besliste de samenwerking met de televisiemaker stop te zetten. De reeks "It's Showtime"' die De Pauw had gemaakt voor de VRT, werd daar nooit uitgezonden. Ook herhalingen van programma's met De Pauw wil de VRT niet meer uitzenden.

    Beeld Joel Hoylaerts / Photonews

    Koeken Troef!

    Met het productiehuis Koeken Troef!, dat werd opgericht door De Pauw maar waar zijn vrouw Ines De Vos sinds begin 2018 de enige zaakvoerder is, wilde de VRT wel nog samenwerken. "We hebben drie nieuwe seizoenen van 'Twee tot de Zesde Macht' besteld met nieuwe afleveringen met Jeroen Meus als nieuwe presentator, op voorwaarde dat Bart De Pauw niet betrokken zou zijn, noch voor of achter het schermen van de productie", zegt VRT-woordvoerder Bob Vermeir.

    De VRT zit nog in een juridische strijd verwikkeld met De Pauw. De televisiemaker eist 12 miljoen euro schadevergoedingen van de openbare omroep. Hij, zijn productiehuis en zijn gezin menen dat de stopzetting van de samenwerking voorbarig was en heeft geleid tot enorme reputatieschade.

  3. Advocaat van De Pauw: 'Bart betaalt de rekening van een veranderende tijdsgeest'

    Michaël Verhaeghe, de advocaat van Bart De Pauw, reageert ontgoocheld op het vonnis dat vandaag viel in de rechtszaak rond zijn cliënt. "Bart heeft een inschattingsfout gemaakt en hij heeft zich daarvoor uitgebreid en overtuigend verontschuldigd op de zitting", zei hij op een korte persconferentie bij het productiehuis Koeken Troef!. "De excuses zijn door de rechtbank aanvaard en in rekening genomen in de strafmaat."

    "Dit is desondanks een bijzonder zware straf", klonk het. "Bart betaalt de rekening van een veranderende tijdsgeest en een slinger die naar de andere kant is doorgeslagen. We hadden meer verwacht van dit vonnis, maar we spreken wel over 8 vrijspraken op een totaal van 13", aldus Verhaeghe, die ook nadrukkelijk verwees naar de vrijspraak in de zaak rond Maaike Cafmeyer. 

    De Pauw en zijn advocaten zullen het vonnis nu laten bezinken, en later bekijken wat de volgende stappen zullen zijn.

    Michaël Verhaeghe, advocaat van Bart De Pauw.Beeld Photo News / Pieter-Jan Vanstockstraeten
  4. Niet alleen Bart De Pauw is het probleem, niet alleen hij moet heropgevoed worden, maar wij allemaal

    Heleen Debruyne kroop in haar pen na de zaak-De Pauw. Debruyne is schrijfster, columniste en feministe.

    "Velen hopen er al lang op, sinds #WijOverdrijvenNiet, sinds #MeToo, feministische activisten en advocaten zijn er nog veel langer mee bezig, maar het lijkt er op dat de seksuele moraal nu toch langzaam aan het verschuiven is."

    Lees het opiniestuk.

    Heleen Debruyne.Beeld Thomas Sweertvaegher
  5. Meer oproepen over stalking via hulplijn 1712 na proces De Pauw

    Bij hulplijn 1712 zijn de voorbije maanden meer oproepen geregistreerd over stalking. Sinds juli zijn er 75 oproepen genoteerd, de helft daarvan gebeurde na het proces De Pauw in oktober. Dat laat hulplijn 1712 weten. Een op de vier mensen wordt ooit in zijn leven gestalkt, gemiddeld duurt dit 22 maanden en in een kwart van de gevallen mondt het uit in fysiek geweld.

    "Vaak denken slachtoffers dat de feiten niet ernstig genoeg bevonden zullen worden of dat ze niet serieus genomen zullen worden", klinkt het bij Wim Van de Voorde, Vlaams coördinator van 1712. " De slachtoffers ervaren vaak een gevoel van machteloosheid en uitputting, psychologische problemen, fysieke/psychosomatische problemen en een verandering in hun sociale toestand (bv. sociaal isolement)."

    Mensen die met stalking te maken hebben krijgen vier tips mee: Praat erover en zorg voor jezelf?; Bel de politie in geval van nood,    verzamel bewijsmateriaal?en doe aangifte en zoek professionele hulp. Hulplijn 1712 is elke werkdag bereikbaar, gratis en anoniem.

    Meer info via www.1712.be.

  6. Advocaat Mussche: 'Veroordeling dankzij de moed van deze vrouwen'

    De slachtoffers van De Pauw reageren opgelucht op het vonnis. Dat laat advocaat Christine Mussche, die samen met An-Sofie Raes de burgerlijke partijen vertegenwoordigt, weten in een persbericht. “Het is dankzij de moed, de verklaringen en de bewijsstukken van al deze vrouwen dat deze veroordeling volgt.” 

    De vrouwen hopen dat deze veroordeling een krachtig signaal stuurt naar de samenleving. Mussche legt uit: “Dit vonnis is van groot maatschappelijk belang. Het toont aan dat grensoverschrijdend gedrag niet onbestraft blijft zelfs al is de dader een geliefd, succesvol en machtig televisiefiguur.”

    “Dat Bart De Pauw veroordeeld wordt voor zijn gedrag ten aanzien van vijf vrouwen, sterkt in die zin absoluut ook de anderen. Zij hebben gelijkaardige ervaringen waarin telkens hetzelfde patroon terugkeert. Dat de rechtbank dit gedrag afkeurt en strafbaar vindt, geeft hen ook de bevestiging en erkenning om wat hen is overkomen.”

  7. Onze journalist over de veroordeling van Bart De Pauw: ‘Voor de vrouwen is dit geen grote overwinning’

    Gerechtsjournalist Eline Bergmans geeft duiding bij het vonnis in de zaak-De Pauw. “De rechter richtte na afloop nog even het woord tot Bart De Pauw zelf. Hij zei dat het hier maar om een veroordeling in eerste aanleg gaat, en er nog mogelijkheid is om beroep aan te tekenen. Dat zal allicht ook gebeuren. De Pauw is altijd voluit voor de vrijspraak gegaan, en zal zich hier wellicht niet bij neerleggen. Het is nog af te wachten of ook de vrouwen beroep zullen aantekenen.”

    Lees het interview met journalist Eline Bergmans

    Beeld Tim Dirven
  8. Persrechter: 'Drie criteria afgetoetst om belaging van elke vrouw te bewijzen'

    Voor de feiten van belaging werden voor elke vrouw drie criteria afgetoetst of ze bewezen waren of niet. Slechts voor vijf van de dertien slachtoffers waren alle criteria aanwezig, voor de acht andere aanklachten werd televisiemaker Bart De Pauw vrijgesproken. Dat zegt Mechels persrechter Theo Byl na afloop van de zitting.

    Om te bepalen of de feiten bewezen waren, werd naar drie criteria gekeken: zijn er voldoende feitelijke elementen die de belaging aantonen? Werd de rust van de vrouwen ernstig verstoord? Had De Pauw moeten weten dat hij hun rust ernstig verstoorde? 

    Voor acht vrouwen achtten de drie rechters dat onvoldoende aan de criteria werd voldaan, waardoor de vrijspraak volgde. "Ik kan niet vrouw per vrouw zeggen aan welke criteria wel en niet voldaan werd", zegt Byl. "Wel is duidelijk dat de opmerking van de verdediging over het klachtmisdrijf door de rechtbank werd afgewezen. Alle procedurele elementen, zowel die van burgerlijke partijen als die van de verdediging, werden verworpen."

  9. Deze klachten van actrices Maaike Cafmeyer en Lize Feryn werden ongegrond verklaard

    Actrices Maaike Cafmeyer en Lize Feryn getuigden eerder over hun ervaringen met Bart De Pauw. Cafmeyer beschuldigde de tv-maker van ernstig grensoverschrijdend gedrag. Lize Feryn werkte niet samen met De Pauw, maar kreeg naar eigen zeggen uit het niets seksueel getinte berichten van hem vanaf 2014.

    Dit zijn de zaken waarvan de twee actrices hem beschuldigden.

    Maaike Cafmeyer: 'Hij bleef maar berichten sturen'Beeld Photo News
  10. De Pauw: 'We zijn heel teleurgesteld'

    Wat zijn de eerste reacties op de uitspraak in de zaak-De Pauw?

    Verdediging

    TV-maker Bart De Pauw heeft zelf al kort gereageerd: "We zijn teleurgesteld, maar gaan het vonnis op ons gemak lezen. Of we in beroep gaan, moeten we nog goed bekijken met de advocaten."

    "We gaan het vonnis eerst lezen en later commentaar geven", vult zijn advocaat Michaël Verhaeghe aan.

    ▶ Bekijk de reactie van Bart De Pauw:

    Burgerlijke partijen

    Christine Mussche, de advocate van de burgerlijke partijen, heeft intussen ook gereageerd. Ze spreekt van "een toepassing van de wet. Het is hetgeen we verwacht hadden, het dossier was duidelijk".

    Over de veroordeling tot zes maanden met uitstel wilde ze niets kwijt. "Daar hebben wij als burgerlijke partij niets mee te maken en dat hebben we wel genoeg duidelijk gemaakt denk ik."

    Bekijk hier de reactie van Mussche:

    VRT

    De VRT laat weten dat ze niet wil reageren op de uitspraak in de zaak-De Pauw. "We zijn geen betrokken partij, dus we gaan er ook niet op reageren, om de sereniteit te laten weerkeren", klinkt het.

    De voorbije jaren heeft de openbare omroep geen archiefmateriaal meer van Bart De Pauw getoond en dat gaat ze ook nu niet meer doen.

  11. Bart De Pauw is schuldig aan belaging en krijgt zes maanden met uitstel

    Bart De Pauw (53) is schuldig aan belaging van vijf vrouwen en cyberstalking van één vrouw. De correctionele rechtbank van Mechelen veroordeelde de tv-maker tot zes maanden cel met uitstel.

    Het gaat om Liesa Naert, Ella-June Henrard, Ellen Lloyd, en nog twee andere vrouwen. Voor de belaging van Maaike Cafmeyer werd De Pauw vrijgesproken. Hij moet de slachtoffers ook een symbolische schadevergoeding van 1 euro betalen.

    De tv-maker moest zich verantwoorden voor belaging en cyberstalking van dertien vrouwen. De vrouwen waren niet naar de rechtbank gekomen, Bart De Pauw was wel bij de uitspraak aanwezig, samen met zijn vrouw Ines De Vos.

    Bart De Pauw heeft nu dertig dagen tijd om eventueel in beroep te gaan tegen het vonnis. "We zijn teleurgesteld. We gaan het vonnis bestuderen voor we verder zullen reageren", zegt zijn advocaat Michaël Verhaeghe.

    Beeld Photo News
  12. Jonas Geirnaert: ‘De vrouwen die zich partij stelden, verdienen onze steun’

    Televisiemaker Jonas Geirnaert neemt in een open brief een standpunt in over de zaak-De Pauw. "Ik wil me niet uitspreken over de juridische schuld of onschuld van Bart. Ik wil ook niet in detail treden over de feiten. Ik wil alleen maar één boodschap heel duidelijk stellen: de vrouwen die zich partij hebben gesteld in deze zaak verdienen onze steun, en tonnen respect."

    Lees hier de open brief van Jonas Geirnaert

    Jonas Geirnaert.Beeld Nathalie Samain
  13. Podcast

    In onze podcast Duidelijk blikken we terug op het proces-De Pauw en stellen de vraag: heeft deze zaak nu ook iets betekend? Wat is de impact ervan, waarom verdeelt ze de meningen zo sterk en wordt er vandaag ook ook wel echt een punt achter gezet? ‘Veel vrouwen zien nu in: wat mij is overkomen, was ook niet oké.’

    ▶ Beluister de podcast hier:

    Video wordt geladen...

  14. Vandaag kent Bart De Pauw zijn vonnis: wat kunnen de gevolgen zijn?

    Is Bart De Pauw een stalker of was hij alleen een ‘verliefde dwaas’ toen hij vrouwen bestookte met sms’en? Vandaag spreekt de correctionele rechtbank van Mechelen zich uit. Wat hangt De Pauw boven het hoofd? Wat kunnen de gevolgen zijn, en kan er nog beroep worden aangetekend? Lees hier alles wat u moet weten over het ongetwijfeld spraakmakende vonnis.

    Bart De Pauw.Beeld Belga
  15. Wie zijn de 9 vrouwen die Bart De Pauw beschuldigen?

    Negen vrouwen beschuldigen televisiemaker Bart De Pauw van grensoverschrijdend gedrag en stalking. Het gaat niet alleen om bekende actrices, maar ook programmamakers en stagiairs bij De Pauws productiehuis Koeken Troef. Bekijk hier het overzicht.

    Beeld Photo News
  16. Wat voorafging

    Waar gaat deze zaak weer over?

    TV-maker De Pauw wordt beschuldigd van het belagen van minstens dertien vrouwen met wie hij samenwerkte door hen ongewenst seksueel getinte berichten te sturen, en dat meer dan tien jaar lang. Het gaat onder andere om de actrices Maaike Cafmeyer (48), Liesa Naert (39), Lize Feryn (28) en Ella-June Henrard (28).

    Bij sommige slachtoffers ging het volgens hen om honderden berichten. Daaronder ook berichten als “Wat zag je er weer smoking hot uit. Ik zou je willen neuken. Ik ben zelfs bereid me kaal te scheren en Make A Wish in te schakelen om deze droom te realiseren.”

    Bij enkele vrouwen kwam De Pauw ook naar hun thuisadres. De vrouwen zouden hem hebben gezegd dat ze dat niet apprecieerden, maar volgens hen bleven de berichten komen.

    Tijdlijn: Van 'ik wil je neuken'-sms tot het proces: zo ontvouwde de zaak-De Pauw zich

    Welke straf hangt Bart De Pauw boven het hoofd?

    Als De Pauw schuldig wordt bevonden, riskeert hij in principe een maximumstraf van twee jaar cel. Het Openbaar Ministerie vroeg om de tv-maker te veroordelen tot een jaar cel met uitstel.

    Wat is zijn verdediging?

    Tijdens het tweedaagse proces, vorige maand, ging de verdediging van De Pauw volop voor de vrijspraak. Volgens zijn advocaten heeft De Pauw wel berichten gestuurd die “over de schreef waren en onaangepast, en waarvoor de tv-maker misschien een pets verdiende”, maar is er geen sprake van belaging.

    De Pauw zelf verontschuldigde zich op het einde van het proces tegenover de vrouwen: "Ik heb nooit iemand pijn willen doen. Als ik dat heb gedaan, was het niet opzettelijk. Toen ik beroemd werd, kreeg ik plots aandacht. Maar bij de mensen die ik fijn vond, wilde ik meer zijn dan het BV-figuurtje. Ik was oprecht geïnteresseerd in hen."

    Lees ook: Dan toch excuses na snoeiharde dag op de rechtbank: ‘Ik wou meer zijn dan het plezante tv-figuurtje’