Voorzitter Peter Wouters van Beweging.net. ©  BELGA

Plus ArtikelACW

Beweging.net wrikt zich los van CD&V

Brussel -

Het huwelijk wordt niet verbroken, maar er komen toch andere partners in het spel. Zo zou je de beslissing kunnen omschrijven van Beweging.net, het vroegere ACW, dat niet meer exclusief met de oude bondgenoot CD&V, maar voortaan ook met Vooruit en Groen gaat samenwerken.

Farid El Mabrouk

Dat de katholieke zuil al jaren afbrokkelt, is een open deur intrappen. De tijd dat CVP en alle satellietorganisaties het land domineerden, of dat Wilfried Martens in Poupehan samen met de ACV-voorzitter en zijn kabinetschef eigenhandig beslisten om de Belgische frank te devalueren, die tijden zijn al een hele tijd voorbij. CD&V is al lang niet meer incontournable, en is dus ook minder aantrekkelijk voor de zuil.

Want politieke macht en impact hebben in de Wetstraat, dat wil Beweging.net zeker. “Dat was honderd jaar geleden bij onze oprichting ook de hoofdopdracht. En dat gaan we nu ook doen,” zegt voorzitter Peter Wouters. Hij gaat daarom niet alleen meer samenwerken met de historische bondgenoot CD&V, maar met alle partijen.

Met Vooruit en Groen komt er zelfs een structurele samenwerking. Met de top van de Vlaamse socialisten en groenen komt er structureel overleg over actuele en grote dossiers. Ook de studiediensten gaan onderling samenwerken, om elkaar inhoudelijk te versterken.

Niet dat de wegen van CD&V en Beweging.net scheiden, maar de zuil wil niet meer alle eieren in die ene mand leggen. Er ontstond de voorbije jaren ook wederzijdse wrevel. De koers van CD&V in de Zweedse regering joeg ACV echt op stang en het werk van de huidige Vlaamse regering zorgt ook al voor ergernis, zeker de afschaffing van de opkomstplicht. En dat CD&V het dossier Arco politiek maar niet opgelost kreeg, deed evenmin deugd. Bij CD&V kan het bashen op de partij dan weer op weinig begrip rekenen.

Kwestie van strategie

ACV, CM en Beweging.net werkten de voorbije jaren al meer en meer samen met andere partijen. “In die zin is het zeker niet verrassend. Maar het nu zo zwart op wit op papier zien staan, maakt er toch een keerpunt van”, zegt professor Steven Van Hecke, expert in de christendemocratie. “De beweging wil het beleid en de politieke agenda blijven beïnvloeden en past daarom de strategie aan.”

CD&V-voorzitter Joachim Coens ziet de demarche van Beweging.net niet als een desavouering van zijn partij. “Als de samenleving verandert, dan moet je mee veranderen. Net zoals CD&V de blik heeft verruimd naar het bredere middenveld, is het goed dat ook Beweging.net zich openstelt”, zegt hij.

Niet dat Beweging.net nog heel veel invloed had op de lijstvorming bij CD&V, maar zeker lokaal en in bepaalde regio’s is dat wel nog altijd het geval. Of daar nu snel verandering in komt, valt af te wachten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer