Wereldwijde Internet-of-Things blijft verder groeien, al leidde de coronapandemie wel tot vertraging

Het wereldwijde internet zal eind dit jaar 12,3 miljard geconnecteerde apparaten tellen. Dat betekent een toename met 9 procent tegenover vorig jaar. Dat blijkt uit een rapport van consulent IoT Analytics. De cijfers tonen volgens de onderzoekers aan dat de markt voor het Internet-of-Things, ondanks de aanhoudende chiptekorten en de impact van de coronapandemie op de bevoorradingsketens, zijn groei blijft doorzetten.

Voorspeld wordt dat het Internet-of-Things tegen het midden van dit decennium 27,1 miljard geconnecteerde apparaten zal omvatten.

Zowel vraag als aanbod beïnvloed

“De uitbraak van de coronapandemie heeft ook in de ontwikkeling van het Internet-of-Things tot vertragingen geleid”, erkenen de onderzoekers. “Vorig jaar was immers nog voorspeld dat het Internet-of-Things tegen het midden van dit decennium 30,9 miljard geconnecteerde apparaten zou omvatten. “

De uitbraak van de coronapandemie heeft volgens IoT Analytics echter zowel op de vraag als het aanbod een negatieve invloed gehad.

“Enerzijds moest worden vastgesteld dat het aanbod werd verminderd omdat veel producenten hun activiteiten tijdelijk moesten stilleggen en de toeleveringsketens en de toegang tot grondstoffen met onderbrekingen werden geconfronteerd”, stippen de onderzoekers aan.

“Anderzijds bleek dat bij de klanten veel budgetten werden bevroren, waardoor initiatieven moesten worden uitgesteld of geschrapt. Tijdens de tweede helft van het jaar kon wel een heropleving van de vraag worden opgetekend, maar het aanbod bleef met problemen worstelen.”

Aanhoudende impact

“Ook dit jaar ervaart de industrie nog steeds de impact van de pandemie”, voeren de onderzoekers aan. “Dat heeft in een aantal sectoren geleid tot extra problemen met de toeleveringsketen.”

“Vaak bleek een tekort aan schepen en containers vlotte leveringen in de weg te staan. Daarnaast werden de transporten in vele havens ook met een zware congestie geconfronteerd.” 

“Aanvankelijk waren de chiptekorten een bijproduct van de impact van de pandemie op de toeleveringsketen, maar is uiteindelijk geëvolueerd tot een probleem dat op zichzelf staat. Er is onvoldoende leveringscapaciteit beschikbaar om aan de wereldwijde vraag naar chips te voldoen.”

“Het chiptekort trof eerst de autoproductie, maar breidde zich vervolgens uit naar een reeks andere sectoren van de economie. Daarbij werd ook het Internet-of-Things niet gespaard.”

De onderzoekers wijzen daarbij naar een studie bij meer dan drieduizend beursgenoteerde bedrijven, waaruit is gebleken dat 11 procent van de ondernemingen tijdens zijn videoconferenties in het tweede kwartaal van dit jaar van de chiptekorten gewag maakten.

De analisten verwachten dat de chiptekorten pas over twee jaar door voldoende extra productiecapaciteit zal kunnen worden opgelost.

Het rapport vermeldt verder dat bedrijven vorig jaar in totaal 128,9 miljard dollar in het Internet-of-Things hebben geïnvesteerd. Dat was 12,1 procent meer dan het jaar voordien.

Tevens werd aangevoerd dat het mobiele Internet-of-Things eind dit jaar het niveau van 2 miljard geconnecteerde apparaten zal overschrijden. Dat betekent een stijging met 18 procent tegenover vorig jaar.

(NS)

Meer