“Bedreiging voor staatsveiligheid”: VS zet twaalf Chinese bedrijven op zwarte lijst

De VS heeft twaalf Chinese bedrijven op hun ‘blacklist’ voor handel toegevoegd. Volgens het Amerikaans ministerie van Economische Zaken vormen de bedrijven een bedreiging voor de nationale veiligheid. Ook bedrijven uit Pakistan, Japan, Singapore en Rusland komen op de lijst.

Het Amerikaans ministerie van Economische Zaken heeft woensdag de ‘Entity List’ aangepast. Die lijst bevat alle buitenlandse bedrijven of overheden waar de VS handelsbelemmeringen op heft. In totaal voegt het ministerie 27 nieuwe bedrijven toe aan de zwarte lijst, waaronder een twaalftal Chinese bedrijven, allemaal omdat ze de nationale veiligheid van de VS bedreigen. Vorig jaar werd het Chinese technologiebedrijf Huawei ook op de zwarte lijst geplaatst.

Counter-stealth en nucleaire programma’s

De VS beschuldigt de bedrijven ervan Amerikaanse technologie te ontvreemden, waarna ze voor militaire doelen worden ingezet. Chinese spionnen zouden de technologie gebruiken voor counter-stealthoperaties zoals geavanceerde radars, of om versleutelde Amerikaanse informatienetten te kraken. Andere Chinese bedrijven zouden samenwerken met Pakistan, om informatie te verzamelen die van pas kan komen voor Pakistans nucleaire programma.

“Internationale handel moet vrede, welvaart en goed betaalde jobs voortbrengen, geen nationale veiligheidsrisico’s”, verklaart Amerikaans minister van Economie Gina Raimondo. “Deze acties zullen vermijden dat China en Rusland Amerikaanse technologie overnemen voor hun militaire uitbreidingsplannen, of dat er verdere onrust ontstaat rond Pakistans gevaarlijke nucleaire activiteiten en ballistische-rakettenprogramma.”

Bittere relatie

De Chinese ambassade in Amerika is sterk gekant tegen de beslissing. Volgens hen misbruikt de Amerikaanse overheid zijn macht om Chinese bedrijven een concurrentieel nadeel aan te brengen.

De beslissing strookt in elk geval niet met de toon van Bidens gesprek met de Chinese president Xi Jinping vorige week. De leiders van beide grootmachten bespraken elkaars economische positie een digitale samenkomst. Joe Biden en Xi Jinping voerden toen een behoorlijk vriendschappelijk gesprek waarin ze verklaarden achter een soort economische vreedzame co-existentie te staan tussen de twee economische reuzen.

Ondanks die pogingen om de buitenwereld gerust te stellen, blijven de twee grootmachten er een bittere relatie op nahouden.

(kg)

Meer