ASSISEN. Dertig jaar cel gevorderd voor roofmoord tijdens misgelopen ripdeal

Advocaat-generaal Maarten Sobrie heeft vrijdagochtend 30 jaar cel gevorderd voor Miquel Bouterse, die donderdagavond schuldig werd verklaard aan de roofmoord op Ronalds Brakmanis tijdens een ripdeal in Grobbendonk in 2017. Zijn advocaat vroeg de jury om ook rekening te houden met zijn goede kanten en gaf vijftien jaar cel mee als richtlijn.

Maaike Floor

Assisen Antwerpen


Beschuldigde: Miquel Bouterse (38) 
Beschuldiging: Roofmoord 
Slachtoffer: Ronalds Brakmanis (47) 
Plaats: Oude Steenweg, Grobbendonk 
Datum: 29 september 2017

LEES OOK. Miquel Bouterse schuldig bevonden aan roofmoord

“We mogen niet tolereren dat er iemand vermoord wordt voor een paar kilo cocaïne, een fatsoenlijke roofmoord bestaat niet. Ik vraag u om Miquel Bouterse streng te straffen. Hij zal nog kansen krijgen in de toekomst, Ronalds Brakmanis krijgt die kansen niet”, zei advocaat-generaal Maarten Sobrie.

De spijt die Miquel Bouterse donderdagavond uitsprak in zijn laatste woord, leek hem oprecht en ook in zijn persoonlijkheid zag hij een verzachtende omstandigheid. “Bouterse was een zachtaardige man voor zijn naasten. Zijn zussen, zijn vrouwen, zijn ouders, een goede vriendin, niemand kon zich inbeelden dat hij deze feiten gepleegd had, want zo kenden ze hem niet. Ik voelde oprechte genegenheid vanuit de getuigenstoel naar Bouterse, maar ook verbaasde blikken over de laatste ontwikkelingen (zijn laatste baby, red.) in zijn privéleven.” Sobrie wees er ook op dat Miquel Bouterse al tien jaar een beroepscrimineel was en al vijftien grote drugsdeals afsloot.

Ex-vrouwen lovend

Frédéric Thiebaut vroeg de jury om een menselijke straf uit te spreken en mededogen te hebben. “In tegenstelling tot zijn twee kompanen, staat Bouterse hier wel. Hij was vrij onder elektronisch toezicht en had kunnen vluchten, maar dat heeft hij niet gedaan. Hij had een dubbelleven en er was een zekere naïviteit – ik zou daar niet mee af moeten komen thuis – maar al zijn (ex-)vrouwen waren alleen maar lovend over hem. Hij was een lieve jongen, behulpzaam, zorgzaam, respectvol. Hij is ook niet gevaarlijk, dat is vaak anders hier op het assisenhof.”

LEES OOK. (Ex-)lieven van beschuldigde hebben alleen lovende woorden voor Miquel Bouterse: “Hij is de ideale man”

Volgens zijn advocaat heeft Bouterse ook oprecht spijt. “Hij is geen prater. Donderdag was hij geëmotioneerd, dat was geen theater. Neem dat mee in uw beraad. Voor mij is vijftien jaar opsluiting een straf die voldoende weegt voor wat hij gedaan heeft.”

Redelijke termijn

De dodelijke schietpartij in Grobbendonk gebeurde ruim vier jaar geleden. Daarom haalde de advocaat van Miquel Bouterse aan dat de redelijke termijn is overschreden. “Dan heb ik het niet over het onderzoek, maar over de tijd die erover ging voor het dossier voor de rechtbank werd gebracht. Daar is twee jaar overheen gegaan, dat is te lang.”

Advocaat-generaal Sobrie vond dat de jury daar geen rekening mee moet houden. “Het is mede door de houding van Bouterse dat het onderzoek zo lang geduurd heeft. Hij is heel lang blijven ontkennen dat hij iets met de feiten te maken had en weigerde zijn gsm te laten uitlezen om privacy-redenen. Hij heeft vier jaar nodig gehad om zijn versie van de feiten te laten rijpen. Misschien was de bekentenis er helemaal niet gekomen als de zaak eerder was behandeld.”

In zijn laatste woord vroeg Miquel Bouterse de jury nog om rekening te houden met de mooie dingen die over hem gezegd waren. Rond half twaalf is de jury in beraad gegaan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Assisen Antwerpen