© Tommy Maes

Personeel Sibelco staakt uit protest tegen afvloeiingen bij onderbezette afdeling

Dessel, Lommel, Maasmechelen -

Bij zandwinningsbedrijf Sibelco in Dessel, Lommel en Maasmechelen is een staking aan de gang. Het personeel protesteert tegen de geplande herstructurering die zwaarder uitvalt dan eerder werd verwacht.

De staking brak donderdag uit toen de personeelsleden spontaan het werk neerlegden. Vakbonden ABVV, ACV en ACLVB ondersteunen de actie die in de Sibelco-vestigingen in Dessel, Lommel en Maasmechelen loopt.

De reden van de onrust is de geplande Europese structurering van het zandontginningsbedrijf. Volgens de recente Europese aankondiging van 9 november is de impact van die herstructurering op de Belgische vestigingen groter dan eerder was aangekondigd. “Oorspronkelijk was er sprake dat er vijftien jobs zouden verdwijnen bij Sibelco België, maar we stellen nu vast dat het nu oploopt naar 24 jobs”, zegt Wim Verreyt van ABVV.

“En het wordt ook duidelijk dat een deel van die jobs betrekking hebben op een afdeling die nu al met bezettingsproblemen zit. Afgelopen lente was er al veel sociale onrust onder de werknemers over onderbezetting en te hoge werkdruk binnen het bedrijf. We hebben toen in een constructieve sfeer duidelijke afspraken gemaakt om die bezetting op verschillende afdelingen op te schalen. Op het einde van de zomer werden nog mensen aangeworven. Met de zwaarder uitvallende herstructurering wordt die inspanning weer tenietgedaan. En dat pikt het personeel niet meer.”

Volgende week

Ook maandag blijft het personeel staken, met piketten in Dessel en Lommel. “We willen pas verder praten met de directie wanneer het recente herstructureringsvoorstel van tafel wordt geveegd”, vertelt Verreyt. “We staan achter een herstructurering die de efficiëntie binnen het bedrijf verbetert, maar met het huidige voorstel is dat zeker niet het geval.”

Vakbondsafgevaardigden Dirk Cuypers (ACLVB), Peter Kahn (ACV) en Daniel Smeets (ABVV) bij Sibelco in Dessel. © Tommy Maes

De stakingsbereidheid onder het personeel is ook heel groot. “Deze actie is spontaan ontstaan en binnen alle geledingen van het bedrijf wordt ze gesteund”, zeggen Dirk Cuypers (ACLVB), Peter Kahn (ACV) en Daniel Smeets (ABVV). “Zowel bij kaderleden als bij de arbeiders en bedienden is dat het geval. Iedereen is de situatie beu en wil dat er een oplossing komt op de onderbezetting en de te hoge werkdruk.”

De directie van Sibelco laat weten dat ze altijd bereid zijn om opnieuw te onderhandelen met vakbonden en personeel. Sibelco België telt ruim vijfhonderd werknemers, van wie zo’n 150 in Dessel.

  (Tommy Maes )

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Bedrijven Kempen