© Photo News

Binnenkort op geheel nieuwe manier betalen aan kassa: hoe veilig is het?

Er komt binnenkort een nieuwste alternatief voor de klassieke betaling met een bankkaart op de markt. Zo breidt Bancontact na de zomer de eigen betaalapp uit met contactloos mobiel betalen. Belfius start reeds in april met contactloos betalen via de eigen app.

Nieuwe technologie maakt al langer haar opmars aan de winkelkassa. Zo integreerden verschillende banken mobiel betalen in de eigen app (door een code te scannen) en er zijn ook de betaalapps van Bancontact, Payconiq en SEQR. Bovendien zijn er ook banken die reeds contactloos betalen via de bankkaart aanbieden.

De nieuwste methode wordt dus contactloos betalen via de smartphone. Daarbij wordt dezelfde NFC-technologie gebruikt als bij bankkaarten die uitgerust zijn voor contactloos betalen. De gebruiker zal de smartphone nabij de betaalterminal moeten houden, waarna de betaling plaatsvindt.

Belfius integreerde de functie in de eigen app. Voor bedragen kleiner dan 20 euro is geen pin-code nodig, voor grotere bedragen moet die via smartphone ingevoerd worden. Het systeem wordt vanaf april gelanceerd voor “5.000 intensieve Android-gebruikers”. Dan volgt een gefaseerde uitrol naar alle klanten met een mobiel toestel dat op Android draait, wat ten laatste tegen juni rond moet zijn. De contactloze betaling is volgens Belfius tweemaal sneller dan de klassieke kaartbetaling.

Banccontact werkte mee aan de ontwikkeling, voegt het bedrijf toe. Bancontact lanceert zelf na de zomer contactloos betalen via de eigen app, die de kaap van vijf miljoen gebruikers rondde.

Wie een iPhone heeft, blijft in beide gevallen op zijn honger zitten omdat Apple de NFC-chip niet vrijgeeft voor andere toepassingen.

Voor de contactloze betaling moet de terminal wel uitgerust zijn met NFC, voluit Near Field Communication. Tegen eind dit jaar moet NFC bschikbaar zijn op alle betaalterminals in het land.

Hoe veilig is het?

Het lijkt er dus op dat de nieuwe technologie snel ingeburgerd kan raken. Specialisten verkondigden eerder zelfs al dat de klassieke betaalkaart hetzelfde lot beschoren is als cash. De vraag rijst dus: hoe veilig is het? Computerbeveiligingsexpert Nico Cool geeft antwoord: “Voordat een bank iets op de markt brengt, kan je ervan op aan dat het uitvoerig getest is. Zeker de Belgische banken, die op vlak van veiligheid tot de beste leerlingen van de Europese klas behoren. Dat gezegd: niets is 100 procent sluitend. Even veilig als thuis internetbankieren - met een aparte kaartlezer - is het niet.”

“Het is niet zo dat je meteen moet panikeren als je gsm gestolen is of als je hem kwijt bent. De dieven moeten zich eerst en vooral toegang kunnen verschaffen tot je toestel, dat normaal gezien toch vergrendeld is (met pincode of vingerafdruk...). Daarbovenop ben je ook verzekerd tegen misbruik. Behalve als je zelf erg nalatig geweest bent - bijvoorbeeld door je telefoon onvergrendeld ergens te laten liggen - zal je het gestolen geld dus altijd terugkrijgen van de bank. En natuurlijk staat er ook een beperkte limiet op wat je per dag kan betalen met de app. Het is evenmin zo dat als je aan het bellen bent in de buurt van zo’n betaalterminal dat er plots geld van je rekening kan gaan. Je moet de betaal-app al geopend hebben daarvoor. Als je natuurlijk ook dat nalaat...”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer