©  REUTERS

Nieuwe coronavariant heet niet ‘nu’, maar ‘omikron’ en is zorgwekkend volgens WHO

De nieuwe coronavariant B.1.1.529 heeft de naam ‘omikron’ gekregen, naar de vijftiende letter van het Griekse alfabet. Dus niet naar de dertiende letter ‘nu’, die eerder door sommigen werd gebruikt als naam. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bekendgemaakt. Het gezondheidsagentschap heeft de stam aangeduid als variant of concern, een zorgwekkende variant.

Saar Van Olmen
Bron: Belga, WHO

LEES OOK. Landen verstrengen controles op Belgen door besmetting met omikronvariant in ons land

“De variant B.1.1.529 is voor het eerst aan de WHO gesignaleerd door Zuid-Afrika op 24 november 2021”, aldus de expertengroep die van de WHO de opdracht kreeg om de evolutie van COVID-19 op te volgen. “Deze variant heeft een groot aantal mutaties, waarvan enkele verontrustende.”

Volgens de experten suggereren eerste bewijzen dat er een hoger risico bestaat op herbesmetting, vergeleken met andere zorgwekkende varianten. De deltavariant veroorzaakte eerder al een besmettingsgolf in onder meer Europa.

De nieuwe variant is goed op te sporen met de huidige PCR-testen en er wordt verder onderzoek naar gedaan. De WHO vraagt landen daaraan bij te dragen, onder andere door snel nieuwe uitbraken met de nieuwe variant te melden. De organisatie roept burgers op zich aan al beproefde coronamaatregelen te houden, zoals regelmatig handenwassen, voldoende ventileren, afstand houden en mondkapjes dragen.

Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) kondigde vrijdag aan dat een geval van de nieuwe variant werd vastgesteld in ons land. Volgens viroloog Marc Van Ranst kwam de patiënt terug van Egypte op 11 november, en ontwikkelde hij of zij de eerste symptomen van het virus pas elf dagen later.

Wetenschappers bezorgd

Volgens infectioloog Erika Vlieghe is er reden voor bezorgdheid. “Maar anderzijds is het ook niet de apocalyps”, zo zei ze vrijdag in Terzake op Canvas. “Het helpt ook niet om nu te panikeren en het mag ons niet afleiden van het werk dat we in België nog hebben met de deltavariant.”

Vlieghe bevestigt wel dat er in wetenschappelijke kringen “erg bezorgd” wordt gereageerd op de nieuwe variant. Die bezorgdheid heeft onder meer te maken met de graad van besmettelijkheid. “Tot nog toe kon geen enkele variant zich meten met de deltavariant. Deze lijkt dat wel te kunnen”, aldus Vlieghe. Daarnaast toont de variant ook mutaties.

Toch blijft Vlieghe voorzichtig met grote conclusies. “We weten voor de rest nog weinig over de variant. Er zijn vermoedens dat ze heel besmettelijk is. Maar of ze ook meer ziekmakend is, weten we niet”, klinkt het. Daarom is het nodig om meer informatie te verzamelen. Nu “als konijnen naar de lichtbak van de nieuwe variant te kijken”, is volgens haar niet nodig. De nieuwe variant mag de aandacht ook niet afleiden van de lopende strijd tegen de deltavariant, zegt ze.

Grieks alfabet

De nieuwe variant werd eerder benoemd met de Griekse letter ‘nu’, maar volgens de WHO gaat het dus om de omikronvariant. Ook eerdere varianten zijn met een letter uit het Griekse alfabet benoemd, zoals de deltavariant, die in het begin ook de Indiase variant werd genoemd.

LEES OOK. Ook UZA onderzoekt vier stalen op verdachte mogelijke ‘supervariant’

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER