Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Taskforce vaccinatie wil ook apotheken en bedrijven inzetten voor boosterprik

Dirk Ramaekers.Beeld Tim Dirven

Nu de zorg voor de vierde keer in al haar voegen kraakt, wil de overheid vaart maken met de boosterprikken. Ook op het werk of bij de apotheker moet u binnenkort een derde inenting kunnen krijgen, aldus de Taskforce Vaccinatie.

Het Overlegcomité keurde gisteren strengere maatregelen goed voor onder meer de horeca en het nachtleven, maar een andere pijler om ons land uit de Covid-impasse te halen, is de vaccinatiecampagne. Een versnelde uitrol van de boosterprik moet helpen, aldus premier Alexander De Croo (Open Vld). Vandaag komen de verschillende ministers van Volksgezondheid samen om de kalender te bekijken.

Nieuw is dat er niet alleen op de vaccinatiecentra gerekend wordt - al roept men de vrijwilligers wel op zich te melden. De Taskforce Vaccinatie wil nu ook dat grote bedrijven prikken zetten op de werkvloer, net zoals ze dat al met het griepvaccin doen. Daarnaast moet u ook gewoon bij de apotheek een vaccin kunnen gaan halen. Dat zou drempelverlagend werken. “We willen vanaf begin volgend jaar de helft van de apothekers inschakelen. We rekenen op duizenden prikken per week bij hen”, aldus Dirk Ramaekers, topman van de Taskforce, in Het Laatste Nieuws.

‘Al 20 bedrijven bereid’

De Vlaamse werkgeversorganisatie Voka heeft intussen al 20 grote productiebedrijven bereid gevonden om op de werkvloer te starten met het toedienen van boosterprikken. Dat meldt de organisatie zaterdag. De bedrijven zijn samen goed voor meer dan 30.000 werknemers.

Voka wijst erop dat bedrijfsgeneeskundige diensten al jaar en dag instaan voor de jaarlijkse griepvaccinatie in bedrijven en dus de nodige ervaring hebben met vaccineren. “Het spreekt vanzelf dat de boostervaccinatie op de werkvloer in samenspraak met de personeelsvertegenwoordigers zal georganiseerd worden”, aldus de werkgeversorganisatie, die naar eigen zeggen al sinds maart vragende partij is om private ondernemingen mee in te schakelen in de vaccinatiecampagne. “We zijn dan ook blij dat onze oproep eindelijk gehoor heeft gekregen bij de ministers bevoegd voor volksgezondheid”, klinkt het.