Radio 2

Archeologen vinden boerenerf van meer dan 2.000 jaar oud in Lokeren

Archeologen hebben in Lokeren sporen blootgelegd van een nederzetting uit de IJzertijd. Het is een plattegrond van een hoeve met graanschuurtjes. De schuren waren gebouwd met natuurlijke materialen, geen steen, en de bewoners leefden van de landbouw en veeteelt. De archeologen zijn enthousiast: "Lokeren is een hotspot aan het worden wat betreft de IJzertijd en de Romeinse periode".

De opgravingen vinden plaats in Lokeren in de Heirbrugstraat naast de spoorweg. De archeologen vonden er restanten van een boerenerf uit de ijzertijd, tussen 250 voor Christus en het jaar 1. "We hebben een huis en graanschuurtjes gevonden waar de mensen hun voorraden opsloegen," vertelt archeoloog Bart Lauwers. 

Er zijn al een tijdlang opgravingen bezig in Lokeren. Ook daar zijn al belangrijke dingen gevonden. De opgravingen tonen aan dat "Lokeren een hotspot aan het worden is betreft de ijzertijd en de Vroeg-Romeinse periode." 

Het gevaar voor hongersnood moet hier zeer reëel geweest zijn
Archeoloog Bart Lauwers

"Aantrekkelijke plek om te wonen"

"De mensen woonden hier op arme zandgronden en leefden van de landbouw en de veeteelt. Ze dreven geen handel en boerden voor zichzelf", legt Lauwers uit. Met de vondst beseft hij hoe moeilijk het leven toen moet geweest zijn: "Vooral in jaren dat het weer niet meezat. Hongersnood moet zeer reëel geweest zijn." Omdat er in de omgeving ook al andere belangrijke vondsten waren, denkt Lauwers dat het toen een aantrekkelijke plek moet geweest zijn om naartoe te komen. 

Radio 2

Vreugde over een zwarte vlek

Een leek ziet hier niet meteen iets bijzonders in, geeft de archeoloog toe. "Maar voor ons archeologen steekt de zwarte vlek af tegen de gele zavel errond, het is voor ons duidelijk hoe het eruit zag." De archeologen leren ons dat de bewoners toen niet met stenen bouwden, want er zat geen natuursteen in de grond en de baksteen was er nog niet. "Ze bouwden met hout, leem en stro. Ze staken die houten palen in de grond en dat geeft een zwarte vlek. De houtskool die we uit de palen halen gaan we laten dateren om zo de datum scherper te stellen."

Mensenresten in Sint-Niklaas

Naast het boerenerf in Lokeren is Bart Lauwers ook enthousiast over menselijke resten die zijn gevonden in zogenoemde 'uitbraakkuilen' in Sint-Niklaas. Uitbraakkuilen zijn plaatsen waar een gebouw gesloopt is. In Sint-Niklaas zijn menselijke botten gevonden waarvan de archeologen tot nu toe dachten dat ze van dieren afkomstig waren. "Er moet een verband geweest zijn tussen huis en eigenaar. Het huis  is wellicht achtergelaten en de crematieresten van de eigenaar zijn samen met het huis begraven."

Gestapelde huizen

De archeologen ontdekten in Sint-Niklaas ook dat er verschillende huizen op dezelfde plek werden gebouwd, telkens bovenop de restanten van een ouder huis. "De generatiegenoten van de overledenen bouwden er een nieuw huis bovenop. Zo moeten er tot 5 of 6 huizen bovenop elkaar zijn gebouwd."

Archeologische site Lokeren

Meest gelezen