© atv

Topchefs stellen feestmenu samen voor buurtrestaurants: “Een uitdaging om het betaalbaar te houden”

Deurne, Kapellen -

Iedereen verdient het om tijdens de feestdagen culinair in de watten te worden gelegd. Een handvol topchefs schaart zich daarom achter het initiatief Buurtopjebord. Elk voor hun provincie dachten ze een feestmenu uit voor de klanten van buurtrestaurants. Erwin Denys, chef van restaurant Rascasse in Kapellen, zakte gisteren af naar buurtrestaurant Kom.EET in Deurne om zijn gerechten aan te leren aan de keukenmedewerkers.

Elien Van Wynsberghe

Buurtopjebord is een sociaal initiatief van vijftien maatwerkbedrijven uit de sociale economie, samen goed voor een dertigtal buurtrestaurants in Vlaanderen waaronder tien in Antwerpen en randgemeenten. Die buurtrestaurants bieden het hele jaar door betaalbare maaltijden aan, maar tijdens de feestdagen mag het een tikkeltje meer.

“Vorig jaar zijn we met Buurtopjebord begonnen”, vertelt Johan Van Dooren. “Bedoeling is in eerste instantie om de buurtrestaurants in de kijker te plaatsen en mee te geven dat iedereen hier welkom is.” De eindejaarsperiode is daarvoor het uitgelezen moment.

Dit jaar kunnen de buurtrestaurants rekenen op de hulp van de NorthSeaChefs, een groep chefs die ervoor ijvert om op een duurzame manier om te gaan met vis. Eén NorthSeaChef uit elke provincie stelde een feestmenu samen voor de buurtrestaurants bij hen in de buurt. Zo willen ze iedereen de kans geven om in deze moeilijke tijden een culinair menu op tafel te toveren.

Erwin Denys, chef van restaurant Rascasse, kroop maandagmiddag achter het fornuis van buurtrestaurant Kom.EET in Deurne. Tijdens een workshop stoomde hij de chefs en medewerkers van het buurtrestaurant klaar tegen de feestdagen. Want wat er op hun menu komt te staan is niet min: Soep van butternutpompoen, wortel en zure room als voorgerecht, filet van pollak met mousseline van venkel als hoofdgerecht en om af te sluiten een panna cotta met cassonade en caramel. “Allemaal nieuwe gerechten”, glimlacht Hamid die samen met enkele van zijn collega’s de verschillende pruttelende kookpotten onder controle probeert te houden. De venkelmousseline, die is al geslaagd.

“Onze medewerkers zijn mensen die op de reguliere arbeidsmarkt maar moeilijk aan werk geraken. Omdat ze de taal nog niet goed spreken of omdat ze geen diploma hebben bijvoorbeeld”, legt chef van Kom.EET Siska Mols uit. Zelf staat ze ondertussen vier jaar in de keuken van het buurtrestaurant. “Voor hen is dit een inspirerend project. Ze zijn een basiskeuken gewend en zien vandaag hoe je veel creatiever aan de slag kan gaan.”

 © Patrick De Roo

Een uitdaging

Ze verwachten zo’n 250 couverts op kerstavond bij Kom.Eet. “We hebben veel vaste klanten die hier op kerstavond komen eten”, vertelt Siska. En dit keer belooft het menu dus een culinair pareltje. “We willen de mensen graag verwennen”, glimlacht ze vanachter haar mondmasker. En de prijzen, die blijven hetzelfde. 8,5 euro voor wie het normale tarief moet betalen. 3 euro voor wie een pasje van het OCMW heeft. Uithalen gaat ook.

“Het was een uitdaging om een menu uit te denken tegen een schappelijk tarief”, zegt chef Erwin Denys. “In eerste instantie wilde ik ook vis in het voorgerecht verwerken. Dat heb ik uiteindelijk bijgestuurd. Ik vind dit een mooi initiatief en voor mij is het eens iets anders. Het menu mag ook niet te moeilijk zijn, want deze mensen moeten hem in grote hoeveelheden kunnen bereiden.”

Terwijl hij babbelt, geeft hij instructies. De karamel niet laten aanbranden, goed roeren, de venkel mixen, de steranijs er niet vergeten uit te halen. Het is een hele boterham voor de medewerkers van Kom.EET, maar die zien het helemaal zitten. “Zo moeilijk is dit niet”, lacht Hamid.

 © Patrick De Roo

Siska Mols © Patrick De Roo

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER