Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Coronablog - WHO geeft nieuw reisadvies aan 60-plussers en risicopatiënten door omikronvariant

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geeft nieuw reisadvies aan 60-plussers en risicopatiënten naar aanleiding van de omikronvariant. Katholieke scholen krijgen het advies om niet krampachtig te proberen de schoolpoort open te houden. Volg alle updates over het coronanieuws in onze liveblog.  

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze coronablog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

WHO geeft nieuw reisadvies naar aanleiding van omikronvariant

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geeft nieuw reisadvies naar aanleiding van de nieuwe omikronvariant. Ze raadt mensen die niet volledig zijn gevaccineerd of die niet ziek zijn geweest én die een verhoogd risico lopen (waarbij ze denkt aan mensen ouder dan 60 of mensen die onderliggende aandoeningen hebben) aan niet langer te reizen naar gebieden waar de variant volop rondwaart.

Katholieke koepel in advies naar scholen: "Beter te vroeg dan te laat de school geheel of gedeeltelijk sluiten"

In een nieuwsbrief heeft de katholieke scholenkoepel (de grootste van Vlaanderen) de scholen advies gegeven over hoe ze kunnen omgaan met de almaar stijgende besmettingen binnen de schoolmuren.

"We krijgen heel wat berichten dat de draagkracht van directies en leraren ernstig op de proef gesteld wordt, en dat het in de feiten soms onmogelijk geworden is om de kwaliteit van leren en leven op school te garanderen. De inspanningen om bepaalde scholen open te houden, zijn soms disproportioneel groot", klinkt het.

"In dat soort gevallen is het wellicht beter om eerder te vroeg dan te laat de beslissing te nemen om tijdelijk volledig of gedeeltelijk te sluiten en kwaliteitsvol op afstandsonderwijs over te schakelen. Het is daarom niet aan te raden om ten koste van alles scholen open te houden. We willen besturen en directies die de moeilijke beslissing nemen om de school te sluiten en over te schakelen op afstandsonderwijs dan ook uitdrukkelijk steunen."

Lees meer in dit artikel:

Amerikaanse experts raden aan om coronapil van Merck goed te keuren

Een panel van onafhankelijke Amerikaanse wetenschappers heeft gestemd voor de goedkeuring van de coronapil van het farmabedrijf Merck. Dat moet in noodgevallen gebruikt kunnen worden voor bepaalde risicopatiënten, vinden ze.

Er was wel verdeeldheid binnen het panel. Zo stemden dertien experts voor, maar tien anderen tegen. Het panel kan enkel een advies geven, de uiteindelijk beslissing ligt bij de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA.

Zaterdag bleek nog uit testresultaten dat het medicijn van Merck het risico op hospitalisatie of overlijden bij volwassenen met milde tot gemiddelde ziekte met 30 procent vermindert. Dat is minder dan de vorige schatting van 48 procent.

Uit de analyse van de resultaten die Merck bekendmaakte, zijn er negen overlijdens geregistreerd in de groep die een placebo kreeg, en één in de groep die de behandeling kreeg. In totaal namen 1.433 mensen deel aan de studie.

Vrijdag had de FDA in een voorlopig rapport nog gemeld dat het coronamedicijn van Merck, molnupiravir, werkzaam is voor mensen met een verhoogd risico op ernstige ziekte. Wel stelde de FDA onder meer vragen of de behandeling geboorteafwijkingen kan veroorzaken. Zwangere vrouwen raadt de FDA het medicijn niet aan.

Virusvrees en Fed zorgen voor stevige minnen op Wall Street

De aandelenbeurzen in New York zijn met stevige verliezen gesloten. Beleggers zijn nog altijd bezorgd over de impact van de nieuwe omikronvariant van het coronavirus, vooral omdat de huidige vaccins minder effectief lijken. Het duurt mogelijk maanden om een nieuw vaccin te produceren. Ondertussen kijkt de Federal Reserve vanwege de hoge inflatie naar het eventueel sneller afbouwen van de coronasteun.

Fed-baas Jerome Powell zei tijdens een getuigenis in de Senaat de snellere steunafbouw te onderzoeken. De inflatie kan volgens Powell verder oplopen door de nieuwe variant. Ook kunnen de toeleveringsproblemen verergeren waardoor het herstel van de Amerikaanse economie vertraagt.

De Dow-Jonesindex sloot de sessie met een verlies van 1,9 procent op 34.483,72 punten. De brede S&P 500 verloor ook 1,9 procent tot 4.567,00 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 1,6 procent tot 15.537,69 punten.

Facebook-moeder Meta verloor 4 procent. De techonderneming ziet wederom een van de leidinggevenden bij zijn fintech-divisie afzwaaien. Het vertrek van David Marcus komt op het moment dat Facebook, vooralsnog zonder succes, probeert om een digitale munt te lanceren die gebruikt kan worden om wereldwijd online geld te versturen via Facebook-producten. Verder heeft de Britse markttoezichthouder Meta bevolen animatieplatform Giphy te verkopen. De eerdere overname van de database voor gif-animaties schaadt de concurrentie teveel, aldus de toezichthouder.

Telecomconcern AT&T speelde 4,4 procent aan beurswaarde kwijt. De onderneming verwacht dat de aanwas van nieuwe abonnees de komende tijd zal vertragen. Dit jaar lokte AT&T nieuwe klanten onder andere met gratis telefoons. Verder profiteerde het bedrijf van hogere consumentenbestedingen. Maar dat zal niet zo blijven, zo werd gewaarschuwd.

Farmaceut Merck verloor opnieuw, waarmee het in de maand november in totaal zo'n 15 procent aan beurswaarde kwijtspeelde. De koersval kwam vooral door de tegenvallende werking van de coronapil waarover Merck de markten begin november informeerde. Vaccinmaker Moderna verloor 4,4 procent. Volgens topman Stephane Bancel is het huidige vaccin tegen corona vermoedelijk minder effectief tegen de nieuwe variant.

De euro was 1,1339 dollar waard, tegen 1,1277 dollar eerder op de dag. Een vat Amerikaanse olie kostte 4,6 procent minder op 66,74 dollar en Brentolie zakte 3,9 procent in prijs tot 70,57 dollar per vat.

Uitvaartbedrijf DELA plaatst koelcontainers bij 10 uitvaartcentra in Nederland voor vele coronadoden

Uitvaartbedrijf DELA heeft speciale koelcontainers geplaatst bij 10 uitvaartcentra in Nederland vanwege het hoge aantal sterftegevallen als gevolg van een coronabesmetting en de griepepidemie. Ze staan onder meer in Nijmegen, Leiden, Roermond, Eindhoven, Goes en Den Bosch.

Lees meer in dit artikel:

Burgemeesters van 6 gemeenten in Noord-Limburg vragen hun inwoners binnen niet meer samen te komen

De burgemeesters van Bocholt, Pelt, Hechtel-Eksel, Lommel, Peer en Hamont-Achel vragen hun inwoners om binnen niet meer met elkaar af te spreken. Ze willen hun inwoners geen extra maatregelen opleggen maar doen wel een aantal aanbevelingen. "Het is nodig dat we extra voorzichtig zijn, om het ziekenhuis en de scholen te ontlasten en om een lockdown te voorkomen", klinkt het. 

Lees meer in dit artikel:

Ziekenhuizen moeten niet-dringende ingrepen uitstellen

De ziekenhuizen in ons land moeten alle niet-dringende ingrepen per direct met 2 weken uitstellen. Dat staat in een rondzendbrief van het overlegorgaan van de overheid, de ziekenhuizen en de experts. Het vraagt ziekenhuizen ook om gesloten bedden op de afdelingen intensieve zorg te heropenen. Momenteel liggen 3.750 covidpatiënten in de ziekenhuizen, onder wie 780 op de afdelingen intensieve zorg.

Lees hier het volledige artikel:

Zuid-Afrikaans farmabedrijf onderhandelt met J&J over Afrikaans coronavaccin

Johnson & Johnson heeft een principeovereenkomst ondertekend met het Zuid-Afrikaanse farmabedrijf Aspen voor de productie en commercialisering van een coronavaccin. Een "vaccin gemaakt in Afrika, voor Afrika", klinkt het. Aspen produceert wel reeds het vaccin voor J&J, maar heeft er de rechten niet op.

J&J heeft de intentie om de productie- en verkoopsrechten van zijn coronavaccin voor Afrika toe te kennen aan Aspen, meldt het Zuid-Afrikaanse bedrijf zelf. De deal is wel nog niet rond. Op basis van het principeakkoord zullen beide partijen nu onderhandelen over een definitieve deal.

   Aspen wil de vaccins in eigen land blijven maken en ze verkopen onder de naam 'Aspenovax', exclusief voor de bevoorrading van Afrikaanse klanten, luidt de mededeling. In eerste instantie zouden de vaccins gemaakt worden op basis van bestanddelen van J&J, luidde het tijdens een persconferentie.

Aspen bereidt reeds het J&J-vaccin in een fabriek in Gqeberha, maar het bedrijf bezit de rechten niet. Aspen heeft zo geen zeggenschap over verkoop en prijs. Het bedrijf produceerde reeds meer dan 100 miljoen dosissen van het Jansen-vaccin, die bijna allemaal in Afrika geleverd zijn.

De mondiale coronablik is dezer dagen op zuidelijk Afrika gericht nu de nieuwste variant er uitgebroken is. De omikronvariant zorgt wereldwijd voor een pak ongerustheid omdat die veel besmettelijker zou zijn dan de deltavariant. Afrika is het "minst gevaccineerde" continent: minder dan 7 procent van de bevolking is er volledig gevaccineerd.

"Mars voor vaccinrechtvaardigheid" trekt met doodskisten door Brussel

Een 150-tal aanhangers van verschillende middenveldorganisaties die zich groeperen in het burgerinitiatief No Profit On Pandemic hebben vanavond een mars voor vaccinrechtvaardigheid gehouden in Brussel. Ze stapten van het Europees Parlement in Brussel naar de European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations met enkele doodskisten. Die staan symbool voor het aantal sterfgevallen als gevolg van COVID-19 die hadden vermeden kunnen worden indien de patenten op de vaccins en behandelingen werden vrijgegeven.

De organisatoren bekritiseren dat de Europese Commissie heeft geweigerd om intellectuele eigendomsrechten van farmaceutische bedrijven op coronavaccins en -behandelingen te beperken. Momenteel is slechts 5 procent van alle vaccins naar lage-inkomenslanden gegaan, stelt No Profit On Pandemic. Ze klagen aan dat de farmabedrijven zo'n grote winst maken, ondanks de publieke bijdrage aan de ontwikkeling van het vaccin.

"Als onze beleidsmakers zich echt zorgen zouden maken over de lage vaccinatiegraad, dan zouden ze hun verantwoordelijkheid nemen en zorgen voor een wereldwijde gelijke toegang tot COVID-19-vaccins", klinkt het bij No Profit On Pandemic.

De protestmars staat ook in het teken van 30 november. Op die dag komen wereldleiders samen in Genève tijdens een ministerraad van de Wereldhandelsorganisatie. Daar wordt het debat rond het voorstel van India en Zuid-Afrika om tijdelijk alle met COVID-19 gerelateerde intellectuele eigendomsrechten op te heffen waarschijnlijk afgerond.

Intensieve zorg voor coronapatiënten (bijna) vol in Gent: "We moeten mensen naar Henegouwen brengen"

In Gent zijn zo goed als alle bedden voor coronapatiënten op de afdeling intensieve zorg in de verschillende ziekenhuizen bezet. "We moeten patiënten naar Wallonië brengen omdat daar nog plaats is", klinkt het bij het AZ Sint-Lucas. Ook andere ziekenhuizen zitten aan hun plafond, daar zijn transfers voorlopig nog niet aan de orde.

Lees meer in dit artikel:

Meest gelezen