Station van Heide in Kalmthout sluit definitief, stationschef Jan neemt afscheid na 33 jaar: "Ik begrijp het niet"

Vandaag sluit het station van Heide in Kalmthout definitief zijn deuren. "Ik heb hier 33 mooie jaren beleefd. Dit was mijn tweede thuis. Maar deze beslissing van de NMBS, enkele maanden voor mijn pensioen, begrijp ik nog altijd niet", zegt stationschef Jan Francken op Radio 2 Antwerpen.

Na drieëndertig jaar trouwe dienst eindigt vandaag het verhaal van Kalmthoutenaar Jan Francken als stationschef in Heide. De NMBS sluit het station definitief. De man met het fluitje wordt vervangen door een ticketautomaat."Men heeft nu de mond vol van thuiswerken, dat heb ik mijn hele leven mogen doen. Dit station was mijn tweede thuis. Ik heb er reuzejaren opzitten, had een reuzejob en heb reuzemensen leren kennen", zegt Francken op Radio 2 Antwerpen. 

Sceptisch voor NMBS

Jan Francken toverde het station van Heide -met de stille toestemming van de spoorwegen- om tot een klein Suske & Wiskemuseum. "We hebben hier zoveel georganiseerd, zijn naar buiten getreden, hebben Heide mee op de kaart gezet. Dit moeten afgeven op zeven maanden voor mijn pensioen, dat maakt me erg sceptisch ten opzichte van mijn werkgever. De motivatie is weg", klinkt het wrang in "Start Je Dag". 

Francken trekt zich op aan de vele steunbetuigingen die hij de afgelopen maanden kreeg. "Sinds de NMBS de sluiting van het station aankondigde in februari, ben ik afscheid van de reizigers aan het nemen. Het pakt me nog altijd als iemand me komt bedanken voor de afgelopen jaren. Dat zijn de mensen voor wie ik het gedaan heb", zegt Francken.

Als reizigers me komen bedanken voor al die jaren, dat pakt me nog steeds

Jan Francken, stationschef Heide

Vandaag zal Jan voor de laatste keer reizigers helpen, vooral om hen te laten kennismaken met zijn vervanger, de ticketautomaat. "Ik weet dat de burgemeester zal langskomen en nog enkele journalisten. Ik ga het op me af laten komen. Wat ik vanaf morgen tot aan mijn pensioen moet doen? Dat is nog zoiets", zucht Francken. "Ik weet het nog altijd niet van de NMBS. Dat is erg frustrerend."

John Scholte / Onroerend Erfgoed

Meest gelezen