Direct naar artikelinhoud
NieuwsTv

Telenet trekt nu definitief stekker uit analoge tv

Telenet trekt nu definitief stekker uit analoge tv
Beeld BELGAIMAGE

Na een afschakelingsplan van twee jaar, waarbij ruim 350.000 toestellen een digitale omschakeling maakten, trekt Telenet nu definitief de stekker uit de analoge tv in de zes laatste Vlaamse gemeentes. Dat melden VRT NWS en HLN. Wie de overstap naar een digitaal signaal nog niet maakte, krijgt enkel nog ‘sneeuw’ op het televisietoestel te zien.

Telenet kondigde het afsluiten van het analoge televisiesignaal in oktober 2019 aan onder de noemer ‘De Signaal Switch’. Er werd gekozen om de overstap naar digitaal gefaseerd te doen. De laatste netwerkregio’s zijn dus vandaag aan de beurt. Die regio’s komen niet exact overeen met de gemeentegrenzen. Sommige inwoners van Beerse, Sint-Joris-Winge, Perk, Geel, Stabroek en Middelkerke kunnen de overstap dus eerder hebben gemaakt.

Toen in 2019 ‘De Signaal Switch’ werd aangekondigd, meldde Telenet dat er nog ongeveer 360.000 televisietoestellen aangesloten waren met een analoog signaal. Het ging om zo’n 180.000 klanten die enkel analoog televisie keken. De andere helft keek digitaal, maar maakte gebruik van het analoge signaal op een tweede televisietoestel.

Uit het archief

Waarom Telenet analoge televisie schrapt

Hoeveel klanten er precies de overstap hebben gemaakt van analoog naar digitaal, kon Telenet-woordvoerster Isabelle Geeraerts niet precies zeggen. Er zijn namelijk in die twee jaar ook klanten vertrokken bij Telenet om andere redenen dan ‘De Signaal Switch’. Volgens Geeraerts was er in ieder geval geen gigantisch verloop van klanten.

Analoge klanten hadden twee keuzes. Ofwel kozen ze voor de gekende decoder van Telenet met de modernste snufjes, maar met een meerkost door de huur ervan en een andere afstandsbediening. Ofwel kon het televisietoestel via een ander “compacter” signaal analoog blijven ontvangen. Die optie was mogelijk voor de meeste toestellen die niet ouder dan tien jaar zijn. Volgens woordvoerster Geeraerts koos de helft van de klanten voor een decoder, de andere helft voor het “compacter” signaal.

Volgens Telenet-woordvoerster Geeraerts verliep ‘De Signaal Switch’ “heel vlot”. Wie geen hulp kon krijgen van familie, vrienden of buren, kon een technieker laten langskomen die hielp met de overstap. Het oude analoge signaal werd uitgeschakeld, zodat Telenet meer ruimte kan vrijmaken voor het “stijgende dataverkeer” op het netwerk.