Tobias (links) en zijn tweelingbroer Tristan (rechts)
Radio 2

Vierjarige Tobias uit Leuven zit al bijna maand in quarantaine zonder dat hij positief testte

Sinds 9 november zit Tobias in quarantaine nadat zijn mama Femke positief had getest op het coronavirus. Sindsdien heeft de 4-jarige al drie coronatesten ondergaan, met telkens hetzelfde resultaat: negatief. "De impact van quarantaine op kinderen wordt nog steeds onderschat", zegt Femke. "Kinderen hebben nood aan contact." 

"Een kleine maand geleden is het allemaal begonnen, op 8 november, toen ik na een hoogrisicocontact positief testte op het coronavirus", vertelt mama Femke Joye uit Leuven. "Daardoor moest heel ons gezin, mijn man, ik en onze tweeling van 4 jaar in quarantaine. Na 10 dagen, op het einde van mijn quarantaine werd iedereen opnieuw getest en wat bleek? Een van de twee kinderen, Tristan, testte positief. Daardoor moesten mijn man en mijn twee kinderen nogmaals 10 dagen in quarantaine. Tristan, omdat hij positief was, mijn man omdat hij zich niet volledig kon afzonderen en Tobias omdat hij niet gevaccineerd is. 

Sinds vrijdag mag Tristan opnieuw naar school, maar Tobias nog niet. Hij wordt vrijdag samen met mijn man opnieuw getest en hopelijk zijn die testen allebei negatief, zodat Tobias maandag ook opnieuw naar school kan. Want test mijn man of Tobias zelf vrijdag postief, dan blijft hij nog langer in quarantaine. Het is bijna een straatje zonder einde op deze manier." 

Kinderen hebben nood aan contact met anderen

Femke Joye

De lange quarantaineperiode thuis heeft ook een grote impact op de kinderen, vertelt Femke. Iets wat in de hele coronapandemie volgens haar nog altijd onderschat wordt. "De lange periode thuis heeft een invloed op het gedrag van mijn kinderen. Hun lontje is ontzettend kort geworden. Het kleinste dingetje zorgt voor grote ruzies. Die kinderen hebben nood aan contact, goed ze hebben elkaar nog, maar ze hebben na weken thuiszitten, nood aan contact met anderen. Toen Tristan gisteren na een dag school thuiskwam, had ik een ander kind. Hij was vrolijk, hij was blij, aan het praten constant er was meteen minder ruzie." 

"Het is erg om te zeggen, maar eigenlijk had ik liever gehad, dat Tobias ook positief had getest", zegt Femke. "Kinderen zijn minder ziek van het virus, dat heb ik gemerkt bij zijn broer Tristan. Had Tobias positief getest, dat kon hij ook opnieuw naar school. De vrees zit er hier goed in dat de dag dat ze beiden opnieuw naar school mogen, de school sluit omdat er een uitbraak is. Dan zitten ze beiden opnieuw voor 10 dagen thuis. Het is een straatje zonder eind op deze manier. Misschien is een afkoelingsweek in het onderwijs, geen slecht idee." 

Meest gelezen