Gents ziekenhuis schakelt psychologen in om mentale steun te bieden aan personeel: "Sommige mensen zijn echt op"

In het Gentse ziekenhuis AZ Jan Palfijn ondersteunt een team van psychologen het zorgpersoneel op de corona- en de spoedafdeling. Dat gebeurt op vraag van het personeel zelf dat ook mentaal zwaar onder druk staat tijdens de vierde coronagolf. "We staan echt bij hen op de vloer zodat het personeel ons meteen kan aanspreken!"

"Er is een grote nood aan mentale ondersteuning bij het zorgpersoneel, dat merken we heel hard", zegt Valerie Coussement van het ziekenhuis AZ Jan Palfijn. Zij is er vertrouwenspersoon. "Praktisch wordt er snel geschakeld. Het personeel is het jammer genoeg gewoon om zich snel te organiseren. Iedereen doet keihard zijn best. We merken nu wel dat er personeelstekorten vallen door mensen die ziek zijn of in afzondering zitten. Dat voert de werkdruk, vooral op de spoedafdeling, enorm op. Dat is anders dan tijdens de vorige golven", gaat Coussement verder. 

Het personeel op de spoedafdeling staat zwaar onder druk, daar staan we mee op de vloer zodat ze ons meteen kunnen aanspreken
Valerie Coussement, AZ Jan Palfijn

Een team van psychologen ondersteunt het zorgpersoneel in het ziekenhuis. Dat gebeurt niet alleen op de corona-afdeling, waar je het zou verwachten. "Ook elders zijn sommige mensen stilaan op omdat ze moeten invallen of bijspringen voor afwezige collega's. Op de spoeddienst staan we daarom ook zelf op de vloer, zodat we meteen aangesproken kunnen worden. Sommige mensen zitten er echt door." Het team van psychologen voert geen zorghandelingen uit maar zorgt wel voor mentale steun en opvang. 

Vermoeidheid, stress en emoties

"We worden vooral geconfronteerd met grote vermoeidheid en we vangen ook signalen van stress op. Sommige collega's zijn ook heel erg emotioneel. We hebben geen kant-en-klare oplossing voor die problemen. We proberen op maat te werken, soms moeten mensen er gewoon ook even uit en is de nood aan rust te groot."

Meest gelezen