Direct naar artikelinhoud
Belangrijk nieuwsTeststrategie

Nieuwe teststrategie: wat moet u doen als u een hoogrisicocontact had?

De details van de aangepaste teststrategie werden vandaag bekendgemaakt.Beeld B-Post / Tim Dirven

Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) en het regeringscommissariaat Corona hebben vandaag op een persconferentie een aantal wijzigingen in de teststrategie rond het coronavirus voorgesteld.

“De voorbije dagen hebben we met politici, experts en artsen discussies gehad over de teststrategie”, zei coronacommissaris Pedro Facon. “Op basis daarvan lichten we nu de details toe.” 

En die zijn als volgt:

• Wie gevaccineerd is:
Na een hoogrisicocontact krijgt u een code die geldig is van de derde tot de zesde dag na ontvangst. 
U moet in quarantaine blijven tot het resultaat van deze PCR-test gekend is. 
Vanaf de vierde dag na het hoogrisicocontact kunt u uit quarantaine mits een dagelijkse negatieve zelftest. Ondertussen moet u uw contacten beperken en afstand houden.

• Wie niet gevaccineerd is:
U moet na een hoogrisicocontact nog steeds tweemaal een PCR-test moeten ondergaan. De eerste zo snel mogelijk, de tweede op de zevende dag na het hoogrisicocontact. 
U moet sowieso in quarantaine blijven tot het resultaat van de tweede test gekend is. 

• Om de contactopsporing te versnellen, kunt u vanaf 2 december zelf uw hoogrisicocontacten doorgeven via de overheidswebsite mijngezondheid.be

Intussen is ons land de onderhandelingen gestart met het farmabedrijf Merck voor de aankoop van 10.000 dosissen van molnupiravir, een pil die de kans om in het ziekenhuis te belanden of te sterven aan Covid 19 fors zou verkleinen. Een taskforce geneesmiddelen, die onder leiding staat van professor Dirk Ramaekers, zou zich hierover buigen.

‘Grote moedeloosheid’

Tijdens de digitale persconferentie schetste ministe Vandenbroucke een somber beeld van de coronatoestand: “Het hoeft geen betoog dat we ons vandaag in een zeer moeilijke situatie bevinden. De berichten uit de ziekenhuizen zijn zeer ernstig, verschrikkelijk zelfs. Ook de huisartsen worden overspoeld. Er heerst grote moedeloosheid, onrust en onzekerheid. Heel veel mensen zitten op hun tandvlees.”

De persconferentie was een reactie op de forse kritiek van de huisartsen op het versoepelde testbeleid van de regering. Om de druk op de testcentra en de eerstelijnszorg te verlichten, beslisten de gezondheidsministers afgelopen zaterdag om de testregels te versoepelen. Terwijl je tot dan toe op dag één en dag zeven na een hoogrisicocontact getest moest worden, moest dit voortaan nog maar één keer gebeuren. Dat vonden de huisartsen niet zinvol.

Extra maatregelen

Opvallend: Vandenbroucke sloot zich zonet ook aan bij de oproep van Vlaams minister-president Jambon (N-VA) om extra maatregelen te nemen. “U heeft ongetwijfeld de oproep van Jan Jambon gehoord. En inderdaad, we zullen onze contacten nog verder moeten beperken. Het is heel duidelijk dat binnenactiviteiten moeilijk te beveiligen zijn. Dat geldt voor jeugdactiviteiten, voor het onderwijs en ook voor andere sectoren, zoals culturele evenementen.”

Vandenbroucke zegt dat hij het net als premier Alexander De Croo (Open Vld) nuttig vindt om zich te beraden over wat er moet gebeuren om indoor activiteiten in lijn te brengen met wat nodig is. “Wat nodig is, is een coherent pakket aan maatregelen”, aldus Vandenbroucke. Hij benadrukte wel dat het aan de premier was om het Overlegcomité samen te roepen. “Ik wil daar nog niet op vooruitlopen.”

Door onderwijs nadrukkelijk te noemen als sector waar er extra maatregelen nodig zijn, verhoogt Vandenbroucke de druk op Jambon en zijn partijgenoot Ben Weyts (N-VA) als onderwijsminister om extra coronamaatregelen te nemen in het onderwijs. Die vraag ligt al lang op tafel in het Overlegcomité, maar tot nu toe staat het duo op de rem.

Volg alle ontwikkelingen rond het coronavirus in onze liveblog.