© Febelfin

14% van jongeren blijkt bereid om bankkaart uit te lenen aan criminele organisaties in ruil voor geld

Bankenfederatie Febelfin en de Antwerpse lokale politie waarschuwen voor het derde jaar op rij voor criminele organisaties die op zoek zijn naar ‘geldezels’. Ze beloven jongeren dat ze snel en makkelijk geld kunnen verdienen, in ruil voor hun bankkaart. Uit een onderzoek blijkt dat 14% van de jongeren bereid om een zogenaamde ‘geldezel’ te worden.

Jongeren zijn heel vatbaar om geldezel te worden. Het klinkt velen dan ook als muziek in de oren: met weinig moeite snel en veel geld verdienen. Het enige wat ze moeten doen, is een formulier invullen met enkele gegevens zoals een bankrekeningnummer.

Als het te mooi klinkt om waar te zijn, is dat het meestal ook. Met de verkregen gegevens sluizen criminelen namelijk illegaal verkregen geld, vaak via phishing, door op de rekening van de nietsvermoedende jongeren om dat bedrag daarna meteen cash af te halen. “Een geldezel knapt dus het vuile werk op, maar blijft achter met de ellende. Geldezel zijn is namelijk strafbaar want die persoon helpt geld witwassen”, waarschuwt Febelfin.

Toch blijkt het fenomeen nog te weinig gekend. Uit een onderzoek bleek dat 79% van de jongeren weet niet wat geldezels zijn. Ook blijkt dat 57% van de bevraagde volwassenen tussen 30 en 79 jaar nauwelijks of nog nooit van geldezels gehoord hebben. Nog verontrustender: maar liefst 14% van de jongeren tussen 16 en 30 jaar zou zijn of haar bankkaart en pincode uitlenen in ruil voor geld. In 2019 ging dit nog over 10%.

Steeds meer gegevens

Tegenwoordig vragen oplichters ook steeds meer naar andere gegevens van geldezels zoals identiteitskaarten of een kopie ervan, gsm-nummers en adresgegevens. Want ook deze info kan het voor criminelen makkelijker maken om fraude te plegen.

“In onze onderzoeken stellen we vast dat jongeren steeds vaker hun identiteit, al dan niet bewust, laten misbruiken. Regelmatig duiken er feiten van phishing op waarbij het frauduleuze bericht verstuurd werd met een gsm-nummer dat op naam van een minderjarige blijkt te staan. Op die manier blijven de criminelen buiten schot en komen politie en justitie bij deze jongeren uit”, zegt commissaris Stijn De Ridder, diensthoofd van de afdeling Goederen van de Antwerpse lokale recherche.

De politie ziet ook dat jongeren hun adres ter beschikking stellen van criminelen om er postpakketten te laten leveren. “Via webshops kopen criminelen met buitgemaakt geld dure spullen aan. Ze laten hun bestellingen afleveren op het adres van deze jongeren zodat ze zelf onder de radar blijven. De ultieme ronselkanalen voor dit soort van praktijken zijn verschillende Telegram- en Snapchatgroepen”, aldus De Ridder nog.

 jtp

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER