Direct naar artikelinhoud
NieuwsBinnenland

Dringende hersenoperatie van 4-jarige Luna uitgesteld door corona: ‘Wij hebben ook recht op zorg’

Luna en haar mama Ellen Dresen.Beeld VTM NIEUWS

Luna (4) werd geboren met een genetische afwijking, waardoor ze elke dag een tiental epilepsieaanvallen krijgt. En dat worden er steeds meer. In november zou ze een hersenoperatie ondergaan om daar iets aan te doen, maar die werd uitgesteld. Er is namelijk geen bed voor haar op intensieve zorg, die worden vrijgehouden voor coronapatiënten.

Video wordt geladen...

Luna brengt haar dagen door in een rolstoel, met een beschermende helm op haar hoofdje. Ze kan nochtans perfect stappen, maar het gevaar is te groot dat ze een epileptische aanval krijgt en valt. 

Haar epilepsie was lang onder controle met medicatie. Tot vorig jaar. Toen werd beslist om over te gaan tot hersenchirurgie. “Ze willen een deel van haar hersenen ontkoppelen”, vertelt haar mama Ellen Dresen aan VTM NIEUWS. “Doel is om te zorgen dat het goede deel van haar hersenen niet meer ziek wordt. Daardoor zou ze minder aanvallen moeten krijgen. En zou ze mentaal en fysiek meer vooruitgang moeten kunnen boeken.”

Operatie

De operatie stond gepland voor november. Chirurgen wilden niet langer wachten, omdat Luna achteruit begon te gaan. “Maar toen besliste de overheid dat een deel van de bedden op intensieve zorg vrijgehouden moest worden voor coronapatiënten”, aldus haar papa Tom Muyshondt. “Bij haar hersenoperatie moet Luna echter ook opgenomen worden op intensieve zorg. Dat kan nu niet. Haar levenskwaliteit is nochtans echt enorm aan het afnemen. Je ziet dat met de week, met de maand erger worden.”

Luna staat nu op een urgentielijst. Maar wanneer ze aan de beurt is, weet niemand. “Wij zijn niet de enigen die dit meemaken. Er zijn nog mensen in deze situatie. Dit kan gewoon niet. Wij hebben ook recht op zorg”, pleit mama  Ellen Dresen nog.