Coronablog - Topministers gaan na 5 uur vergaderen uiteen, aftellen naar Overlegcomité dat om 9 uur start

De topministers van de federale regering hebben 5 uur vergaderd om het Overlegcomité van morgenochtend 9 uur voor te bereiden. Het onderwijs blijft het voornaamste discussiepunt: moeten de scholen dicht of niet? Eerder zei premier Alexander De Croo (Open VLD) dat er geen "heilige huisjes" zijn. Lees alle updates in onze coronablog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze coronablog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Kern is afgelopen, onderwijs blijft discussiepunt

De kern is afgelopen, de bijeenkomst van de topministers van de federale regering. Zij zaten sinds 18 uur samen om het vervroegde Overlegcomité van morgenochtend 9 uur voor te bereiden. Volgens onze informatie blijft het onderwijs het voornaamste discussiepunt: moeten (alle) basisscholen 10 dagen dicht of niet?

Het Overlegcomité komt bijeen op vraag van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). Hij wil grote binnenevenementen zoals die in het Sportpaleis in Antwerpen tijdelijk verbieden om zo de stijgende coronacijfers een halt toe te roepen. Hij kant zich tegen een sluiting van de basisscholen, hoewel de experts precies dat hebben voorgesteld omdat daar de besmettingsgraad erg hoog is.

Ontdek in dit artikel welk advies de experts aan de regeringen hebben gegeven:

Wetstraatjournalist Pieterjan De Smedt: "Onderwijs wordt de grote inzet van het Overlegcomité"

Blijven de (basis)scholen open of moeten ze tien dagen of langer dicht? Dat is de grote inzet van het vervroegde Overlegcomité morgenochtend, zegt Wetstraatjournalist Pieterjan De Smedt in "Het journaal". "We weten dat Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) de scholen altijd heeft willen openhouden, ook nu nog. Gisteren is de bal aan het rollen gegaan toen Vlaams minister-president vroeg om strengere maatregelen voor activiteiten binnen. Toen kwam vanuit verschillende hoeken de reactie: dan moeten we ook naar scholen kijken, want daar zijn heel wat problemen."

Opnieuw bubbels opleggen met een maximaal aantal mensen die je mag ontmoeten, is het Overlegcomité volgens De Smedt niet van plan. "Wel zou het de mensen willen vragen de contacten zoveel mogelijk te beperken. Voor de rest wil het vrij fors gaan. Dit weekend staan grote evenementen gepland in het Sportpaleis en de Lotto-arena, daar zou men fors willen ingrijpen. De horeca zou vroeger moeten sluiten. Het worden maatregelen die velen het gevoel zullen geven dat we terugkeren naar een strenge situatie, waarvan mensen hadden gehoopt dat we er nooit meer in zouden belanden."

Videospeler inladen...

Coronavoucherbank kan starten

De coronavoucherbank voor reisorganisatoren kan, na enkele weken vertraging, in werking treden. Het wetsvoorstel van de meerderheid dat dat steunmechanisme in het leven roept, is goedgekeurd door de plenaire vergadering van de Kamer.

Aan het begin van de coronacrisis in maart 2020 kregen consumenten 'coronavouchers' in ruil voor pakketreizen die door pandemie geannuleerd moesten worden. Met die voucher konden ze dan een jaar lang een nieuwe reis boeken. Werd er na die datum nog geen gebruik gemaakt van de cheque, dan konden consumenten hun geld terugvragen. De touroperator kreeg dan een half jaar de tijd om de reis terug te betalen. 

Maar de sector heeft zijn volledige activiteiten nog altijd niet kunnen hervatten, terwijl de coronavouchers wel al terugbetaald moesten worden. Om financiële drama's te vermijden, wordt een steunmechanisme voorzien in de vorm van een coronavoucherbank, waar 210 miljoen euro in zit. Touroperators kunnen daar geld lenen om de vouchers terug te betalen. 

Reisorganisatoren mogen een bedrag van maximaal 3 miljoen euro lenen en mogen het geld enkel gebruiken voor het terugbetalen van openstaande vouchers. Het bedrag van de toegekende lening mag bovendien niet meer bedragen dan 80 procent van de totale waarde van de in aanmerking komende vouchers per reisorganisator. 

De eerste vouchers moesten in september al terug worden betaald, maar de creatie van de coronavoucherbank liep wat vertraging op. Het mechanisme kreeg eerder al groen licht in de Kamer, maar er was ook nog groen licht nodig van de Europese Commissie. Dat kwam er pas op 15 november, maar in de eerste versie van het wetsvoorstel moesten de reisorganisatoren hun aanvraag al tegen 16 november indienen. Die datum moest dus worden aangepast. 

De regeling werkt nu met terugwerkende kracht vanaf 22 november. De leningen worden verstrekt tegen een jaarlijkse rentevoet van drie procent en hebben een looptijd van vijf jaar vanaf de datum van ondertekening van de overeenkomst. In totaal is ongeveer nog 135 miljoen euro aan vouchers in omloop. Volgens de indieners van het wetsvoorstel kunnen de betalingen op 1 januari starten.

Orthopedisch chirurg UZ Leuven: "Al 40-tal patiënten moeten afbellen in enkele dagen tijd"

In "De afspraak" heeft orthopedisch chirurg Ilse Degreef (UZ Leuven) een concreet cijfer geplakt op het aantal patiënten dat ze de voorbije dagen heeft moeten ontgoochelen. "Een 40-tal patiënten heeft de mededeling gekregen dat hun ingreep voor onbepaalde tijd is uitgesteld."

Degreef is gespecialiseerd in hand- en elleboogchirurgie en tweette recent "ik denk dat ik in het Sportpaleis ga opereren": een uiting van haar diepe frustratie over de gang van zaken in de zorgsector momenteel, legt ze uit.

"We zijn volop bezig met de geplande ingrepen te herschikken. Op sommige dagen zullen we mensen last minute kunnen oproepen, op andere dagen niet. Mensen moeten ook bereid zijn om dan langs te komen natuurlijk. De reacties op dat uitstel zijn uiteenlopend. Nu mensen in de media veel horen over de situatie in de ziekenhuizen is er vaak begrip. Maar er is ook veel verdriet en frustratie."

Dr. Ilse Degreef, orthopedisch chirurg aan het UZ Leuven vertelt in "De afspraak" hoe ze tientallen patiënten al heeft moeten teleurstellen, en op welke manier er in het ziekenhuis wordt beslist welke patiënten momenteel geoperereerd kunnen worden:

Videospeler inladen...

Microbioloog Emmanuel André: "Alle scholen sluiten is niet proportioneel"

Alle scholen van heel het land sluiten, is volgens microbioloog Emmanuel André geen proportionele maatregel. Dat zegt hij in "Terzake". "Voor veel scholen is een sluiting vandaag waarschijnlijk een goeie beslissing. Er zijn zoveel besmettingen dat ze niet meer kunnen werken. Maar er zijn ook veel scholen waar er geen of weinig besmettingen zijn. We moeten ons de vraag stellen: is een algemene sluiting proportioneel? Er is een tussenweg."

André pleit ervoor om in scholen zonder besmettingen, mondmaskers pas te introduceren wanneer de eerste besmettingen opduiken. "Dan moet je snel en gericht ingrijpen. Als je kinderen zonder besmettingen mondmaskers laat dragen, dragen ze het na een paar weken niet meer correct, wanneer dan misschien besmettingen komen."

Videospeler inladen...

Komt de boosterprik te laat? "Minister Vandenbroucke niet opgezet met kritiek van oppositie"

Komt de boosterprik voor de brede bevolking te laat? Die kritiek klinkt luid vanuit de oppositie gericht aan minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit), maar daarmee is hij niet opgezet. Dat zegt Wetstraatjournalist Pieterjan De Smedt in "Terzake".

"Die kritiek komt zeker uit de hoek van de N-VA, maar Vandenbroucke vindt dat intellectueel niet eerlijk om twee redenen. Hij zegt dat hij de wetenschappelijke adviezen heeft gevolgd die op een bepaald moment niet over een onmiddellijke uitrol van de boosterprik voor de hele bevolking spraken." 

"Daarnaast, zegt hij, heeft hij op een bepaald moment gezegd dat we beter eerst de derde wereld zouden vaccineren vooraleer mensen bij ons een extra prik te geven. Toen hij dat in het parlement zei, reageerde ook de N-VA niet dat er een onmiddellijke uitrol voor de hele bevolking moest komen."

Videospeler inladen...

110.000 Belgen registreerden zich vandaag via QVAX voor boosterprik

Zowat 110.000 Belgen hebben zich vandaag via QVAX aangemeld voor een sneller dan geplande derde prik van het coronavaccin. Dat meldt Joris Moonens, woordvoerder van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

De centrale reservelijst is sinds vanochtend, na enkele technische problemen, opnieuw opengesteld voor mensen die sneller een boosterprik willen krijgen. In Vlaanderen hebben zowat 80.000 mensen zich ingeschreven, in Wallonië waren er dat 23.000. Van 7.000 inschrijvingen is de exacte locatie niet bekend. 

Toch komen niet alle 110.000 inschrijvingen meteen in aanmerking om nu al een boosterprik te krijgen via de reservelijst. Je kan namelijk pas uitgenodigd worden via QVAX als er voldoende tijd verstreken is na de basisvaccinatie. Wie met Pfizer en Moderna gevaccineerd is, kan voor zijn booster uitgenodigd worden na zes maanden, AstraZeneca na vier maanden, J&J na twee maanden. Volgens Moonens komen er op dit moment zowat 35.000 geregistreerde mensen onmiddellijk in aanmerking voor zo'n versnelde prik.

Na de discussie over dag 1, 5 of 7: hoe zit dat nu precies met testen en quarantaines?

Testen op dag één en dag zeven, enkel testen op dag één, enkel testen op dag vijf: het testbeleid in ons land verandert sneller dan de meeste mensen kunnen bijhouden. Wat als je twee codes ontvangt terwijl je er maar één nodig hebt? Is het normaal dat de contactopsporing je niet belt? En moet je die zelftests uit eigen zak betalen? Wij zochten en vonden een antwoord op de meest gestelde vragen en voorkomende situaties.

Lees meer in dit artikel:

Zulte schort buitenactiviteiten voor kinderen onder de twaalf jaar op: "We breken besmettingsrecords"

De gemeente Zulte heeft in samenspraak met de jeugd- en sportverenigingen beslist dat buitenactiviteiten voor kinderen onder 12 jaar nog zeker tot de kerstvakantie niet kunnen doorgaan. "We zitten met een enorm aantal besmettingen en we willen de scholen open houden", zegt burgemeester Simon Lagrange (Open Zulte). 

Lees meer in dit artikel:

Wetstraatjournalist Pieterjan De Smedt: "Politiek maakt zich erg onpopulair, maar moet ingrijpen in belang van volksgezondheid"

De politici van ons land vinden de huidige, vierde coronagolf bijzonder vervelend omdat ze weten dat het niet is geworden wat ze beloofd hadden. Dat zegt Wetstraatjournalist Pieterjan De Smedt in "Het journaal" nu het Overlegcomité morgen nog maar eens bijeen komt. "Ze weten dat veel mensen het beu zijn, dat ze zich misschien niet meer aan de maatregelen gaan houden, dat de cultuursector het niet meer neemt, dat er veel verzet komt."

"Tegelijk zitten politici met het mes op de keel omdat vanuit ziekenhuizen alarmerende berichten komen. Ze krijgen dokters aan de lijn die aan de alarmbel trekken. Men heeft zoiets van: we maken ons erg onpopulair, maar we moeten ingrijpen in het belang van de volkgsgezondheid. Het is een aartsmoeilijke periode, een slechte film waaraan voorlopig geen einde komt."

Videospeler inladen...

Meest gelezen