Getty Images
Volledig scherm
© Getty Images

Vindt je lachende baby je écht grappig? Studie ontdekt wanneer baby’s een gevoel voor humor ontwikkelen

Lachen is gezond. Meer zelfs: gevoel voor humor helpt de allerkleinsten om ook andere cognitieve vaardigheden te ontwikkelen. Nieuw onderzoek heeft ontdekt vanaf welke leeftijd baby’s precies een gevoel voor humor ontwikkelen, en bracht in kaart welk type humor die kleine koters zoal kunnen appreciëren. 

  1. 3 ouders blikken terug op de vroeggeboorte van hun vechtertje(s). “We moesten Jorne aankleden met poppenkleedjes, omdat hij zo klein was”
    PREMIUM

    3 ouders blikken terug op de vroegge­boor­te van hun vechtertje(s). “We moesten Jorne aankleden met poppen­kleed­jes, omdat hij zo klein was”

    Elk jaar worden zo’n 15.000 baby’s te vroeg geboren. Dat zijn 700 klassen vol kinderen die vanaf het begin moeten vechten voor hun plek op deze wereld. En ook hun ouders voeren die strijd. Tegen de onzekerheid, tranen en angst. Maar een periode op neonatologie kan ook z’n mooie kantjes hebben, bewijzen ouders Ludwig, Lieze en Shauni op Internationale Prematurendag. Ze vertellen over de intense hoogtes en laagtes die ze doorstonden. “Je mag je hand wel bij je baby in de couveuse leggen, maar je komt nog altijd terug in een lege kamer. Ik voelde me geen mama toen.”
  2. COLUMN. Tijs Vanneste gunt ons een blik in zijn familieleven. “Ik delf het onderspit voor ski-ba-bop-ba-dop-bop”
    PREMIUM

    COLUMN. Tijs Vanneste gunt ons een blik in zijn familiele­ven. “Ik delf het onderspit voor ski-ba-bop-ba-dop-bop”

    Tatoeëerder, zanger en tv-maker Tijs Vanneste (44) probeert stil te staan bij het leven. En ook zijn twee zoontjes, hoe jong ook — vijf en zeven — laat hij daar niet aan ontsnappen. Zelfs niet op een vroege, slaperige ochtend. Wat antwoorden zij als hij hen die ene prangende vraag stelt, die voor veel mensen zo moeilijk is? “De beste beslissingen neem je op basis van je buikgevoel.”