Godelieve ‘Lief’ Augustijnen van geschenkwinkel ’t Kadoke geeft momenteel 70% korting op haar overgebleven voorraad. © Dirk Vertommen

Godelieve (78) stopt na 45 jaar met ‘t Kadoke: “Ik ga me niet vervelen, maar de babbels ga ik missen”

Putte -

Na ruim 45 jaar ten dienste van haar klanten trekt Godelieve ‘Lief’ Augustijnen (78) op oudjaar de deur van haar bekende geschenkwinkel ’t Kadoke op de Mechelbaan in Putte definitief achter zich dicht. Op al haar overgebleven voorraad geeft ze een korting van 70%. “Ooit moet je wel eens een moment kleven op wanneer je stopt”, zegt ze.

Kristof Van Rompaey

Als jongste dochter van het gezin begon Lief destijds mee te werken bij de Putse drukkerij Augustynen. Het familiebedrijf was onder meer bekend als uitgever van de inmiddels ter ziele gegane Gazet van Putte. Het bedrijf zelf bestaat nog steeds en week enkele jaren geleden uit naar een moderne nieuwbouw aan Klein Boom. Lief regelde er destijds bestellingen en zette ook de letters voor de dorpskrant.

Een greep uit het aanbod van ’t Kadoke. © Dirk Vertommen

Op 17 april 1976 gooide ze het roer om en opende ze ‘t Kadoke op de Mechelbaan. Liefde is..., Garfield, Holly Hobbie, Me to You, Didl...: doorheen de jaren zag Lief de ene na de andere trend passeren. “Ik had in het begin ook veel klassieke spullen, zoals allerlei zaken van tin, koffieserviezen en Delfts blauw”, vertelt ze. “Voor de jeugd brachten ze hier onder andere spullen van Garfield binnen met zakken ineens. Je kunt dat niet geloven. In 2000 is dan de Didl-rage losgebarsten. Die pluche vloog toen heel snel de deur uit. Ook de postkaarten en beren van Me to You deden het heel goed, al ging dat er wel iets kalmer aan toe.”

Sociaal contact

Nu ze 78 is, vindt Lief het stilaan tijd om te stoppen. “Tegenwoordig gebeurt er heel veel online, maar dat verzendwerk zie ik niet zitten. Er zijn firma’s genoeg die dat wel doen”, zegt ze. “Bovendien ben ik in 2015 mijn man verloren. Hij had een eigen job, maar hielp me wel geregeld. Nu sta ik er dus alleen voor. En ik ben ook al eens aan mijn rug geopereerd. Lang rechtstaan lukt niet goed meer. Sinds corona is het trouwens ook niet zo fijn werken meer. Het sociaal contact is niet hetzelfde met die mondmaskers.”

Lief geeft momenteel kortingen van 70% op al haar voorraad. “De spullen waarvan ik nooit nog dacht af te geraken, vlogen als eerste buiten. Er waren dingen uit de jaren 70 en 80 bij die ik persoonlijk echt niet mooi vind, maar blijkbaar zijn ze intussen vintage geworden. Het is maar een kwestie van lang genoeg wachten”, vertelt ze lachend. “Er zijn wel wat klanten die het spijtig vinden dat ik stop. Zo‘n winkeltjes als deze zijn er natuurlijk niet veel meer in de streek. Zelf ga ik vooral de babbels met de mensen missen.”

Geen zwart gat

Op 31 december trekt Lief de stekker er definitief uit. Eigenlijk had ze in 2020 al willen sluiten, maar door corona verliep dat anders. “In de voormiddag doe ik intussen niet meer open”, laat ze weten. “Nu kan ik me ’s ochtends op mijn gemak klaarmaken en boodschappen doen. Je kunt momenteel dus bij mij terecht van dinsdag tot zaterdag tussen 12 en 17u. Ik sluit niet uit dat ik in december nog wel eens een extra openingsdag inlas.”

Een greep uit het aanbod van ’t Kadoke. © Dirk Vertommen

Voor het ‘grote zwarte gat’ heeft Lief niet meteen schrik. “Ik lees heel graag en met mijn iPad zit ik veel op sociale media”, zegt ze. “Ik ben blij dat ik behoorlijk goed mee ben met de digitalisering. Ik doe mijn betalingen online en gebruik onder andere Facetime om contact te houden met mijn dochter. Ik zou die iPad dus moeilijk kunnen missen. Ik hou me ook graag creatief bezig, onder andere met tekenen. Vervelen doe ik me dus zeker niet.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER