Natuurmonumenten

Explosie van Japanse duizendknoop op de oevers van de Maas

Na de overstromingen van afgelopen zomer zijn er langs de oevers van de Maas heel veel scheuten van de Japanse duizendknoop beginnen groeien. Omdat die plant niet thuishoort in onze natuur en sterk woekert, is Natuurmonumenten in Nederland de jonge planten stuk voor stuk aan het rooien. Langs de Belgische kant van de Maas wil Limburgs Landschap de duizendknoop door begrazing wegkrijgen. 

De Japanse duizendknoop heeft mooie rode stengels en veel en sterke wortels. Daardoor gaat hij al snel woekeren. Om te voorkomen dat de exoot de oevers van de Maas gaat inpalmen, is Natuurmonumenten in Nederland de duizendknoop op de oevers nu aan het uitgraven. 

Er zijn duizenden scheuten van de Japanse duizendknoop bijgekomen

Joris Hurkmans, boswachter Natuurmonumenten

"We hadden in het verleden ook al op enkele plaatsen een besmetting met Japanse duizendknoop, maar door het hoogwater zijn daar duizenden nieuwe planten bijgekomen", vertelt boswachter Joris Hurkmans. "Wij zijn die nu een voor een, met een riek aan het uitgraven. Alle stengels, bladeren en wortels verpakken we in een plastic zak. Want uit een klein overgebleven stukje kan weer een nieuwe plant groeien." 

Natuurmonumenten zet hiervoor een gespecialiseerde firma in. "We moeten echt snel handelen. Nu kunnen we die wortelstokken nog relatief gemakkelijk verwijderen, als we wachten dan krijgt die duizendknoop de kans om zich te settelen. En zo vermijden we dat deze winter, bij nieuw hoog water, die duizendknopen zich nog verder gaan verspreiden." 

Langs de Belgisch-Limburgse kant van de Maas, waar de natuur al beter ontwikkeld is, gaat Limburgs Landschap de besmettingen van de duizendknoop aanpakken met begrazing door galloway's en Konikpaarden.  

"De planten uittrekken is niet vol te houden", zegt Frans Verstraeten van Limburgs Landschap. "Wij willen de duizendknoop laten begrazen. De duizendknoop schiet ook al vroeg in het voorjaar uit, nog voor de grassen en andere planten beginnen te groeien. Als we dat volhouden, zullen de wortels van de duizendknoop op de duur uitgemergeld geraken en dan zal de plant verdwijnen." 

Hardnekkig

De Japanse duizendknoop woekert op vele plaatsen in Limburg. In Pelt proberen ze de exoot weg te krijgen door elektrocutie, in Peer werden de wortels weggefreesd en in Houthalen-Helchteren worden schapen ingezet.

Meest gelezen