Een model van de Stegouros elengassen dat werd gebruikt tijdens zijn voorstelling in Chili.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Chileense wetenschappers ontdekken nieuwe dinosaurus met unieke staart

In Chili hebben wetenschappers de ontdekking van een nieuwe dinosaurussoort onthuld: de Stegouros elengassen. De dino viel vooral op door zijn scherpe staart die hij waarschijnlijk gebruikte als wapen. Het gaat om een belangrijke ontdekking die paleontologen nieuwe inzichten geeft in de oorsprong en vroege evolutie van gepantserde dinosaurussen.

Chileense wetenschappers deden jarenlang onderzoek naar de resten van het dier, die zo’n 72 tot 75 miljoen jaar oud zijn. Het kostte hen vier jaar om de botten van de stenen te scheiden en ze vervolgens te bestuderen en te vergelijken met botten van andere soorten. Gisteren maakte het Brits wetenschappelijk tijdschrift "Nature" de ontdekking van de dinosaurus wereldkundig. 

In de publicatie wordt de Stegouros elengassen beschreven als een herbivoor van zo’n twee meter lang. De auteurs plaatsen hem in de categorie van gepantserde dinosauriërs. Zijn rug en flanken waren immers bezaaid met osteodermen. Dat zijn harde, benige structuren in de huid van de dino.

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Hoewel de Stegouros elengassen kleiner is, is hij verwant met de ankylosaurus. Dat was een vierpotige dino met een gedrongen lichaam dat ook bedekt was met stekels. De ankylosaurus had een unieke knotsachtige staart waarmee hij tegenstanders afschrikte. 

Uit het onderzoek blijkt dat de Stegouros elengassen eveneens gekenmerkt wordt door een bijzondere staart. De nieuwe dino had een relatief korte strijdbijlachtige staart met zeven paar afgeplatte, benige en vlijmscherpe uitsteeksels, iets wat nooit eerder werd waargenomen bij andere dinosauriërs. De Chileense wetenschappers gaan ervan uit dat de viervoeter zijn staart gebruikte als wapen om zich te beschermen tegen roofdieren.  

De Stegouros elengassen leefde volgens de onderzoekers in Patagonië en andere gebieden van Gondwana, het zuidelijke deel van supercontinent Pangea, dat het huidige Afrika, India, Antarctica, Australië en Zuid-Amerika omvatte. Dat de fossielen in die regio gevonden werden, is mogelijk goed nieuws voor paleontologen.

De ontdekking van de Stegouros elengassen zou hen heel wat nieuwe inzichten kunnen opleveren over de oorsprong en vroege evolutie van gepantserde dinosaurussen.

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen