Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Duitsland verstrengt regels voor ongevaccineerden en wil vaccinatieplicht vanaf februari

Duitsland plant vanaf februari een vaccinatieplicht. Ook moeten er strenge beperkingen komen voor niet-gevaccineerden. Dat zijn bondskanselier Angela Merkel, de toekomstige bondskanselier Olaf Scholz en de leiders van de 16 deelstaten overeengekomen. Het parlement moet het voorstel wel nog goedkeuren. "De situatie is zeer, zeer ernstig", zegt Scholz.

Het openbaar leven wordt veel minder toegankelijk voor wie niet gevaccineerd is. In de horeca, bioscopen en theaters en niet-essentiële winkels zullen enkel nog mensen worden toegelaten die gevaccineerd zijn tegen het coronavirus of die recentelijk genezen zijn. En zelfs dan is er op sommige plekken nog een negatieve testuitslag nodig.

Tegen 1 februari wil de Duitse regering dan een stap verder gaan, en een verplichte vaccinatie invoeren. Olaf Scholz kondigde aan dat in de Bondsdag, het Duitse parlement, over een algemene vaccinatieplicht zal worden gestemd.

Vorige maand kondigde Oostenrijk als eerste land in Europa al een vaccinatieplicht aan. De verplichting moet uiterlijk 1 februari ingaan.

Vaccinatieplicht

Net als in andere Europese landen nemen de besmettingen in Duitsland snel toe. De voorbije 24 uur werden 70.000 besmettingen geregistreerd. Bovendien leeft de vrees voor de opkomende omikronvariant.

"De situatie in ons land is ernstig", zei bondskanselier Angela Merkel, die zei dat de maatregelen nodig zijn om te voorkomen dat de ziekenhuizen overbelast raken. "De werkdruk in ziekenhuizen heeft zijn grenzen bereikt. Patiënten moesten worden overgebracht", zei Merkel, die de nieuwe maatregelen "een daad van solidariteit" noemde. 

"Met deze situatie op het oog, is het nodig om over te gaan tot een vaccinatieplicht", zei Merkel. "Als ik in het Duitse parlement zou zitten, dan zou ik me voor een verplichting uitspreken."

Videospeler inladen...

Meest gelezen