Afkoelingsperiode in onderwijs, horeca vroeger dicht en opnieuw bubbels: dit staat in het advies van de GEMS

De GEMS-expertengroep heeft haar advies voor het overlegcomité overgemaakt aan coronacommissaris Pedro Facon. De experten pleiten onder meer voor een afkoelingsperiode van 10 dagen in het onderwijs, maar ook voor het afschaffen van de meeste evenementen, het sluiten van de horeca om acht uur 's avonds en de herinvoering van contactbubbels. Morgen zit het overlegcomité van ons land opnieuw samen om de invoering van nieuwe maatregelen te bespreken.

Het was Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) die gisteren aandrong op een nieuw overlegcomité. Normaal zouden de verschillende regeringen van ons land pas op 15 december samenkomen, maar omdat de coronacijfers blijven stijgen en de druk op de zorg blijft toenemen, pleitte Jambon ervoor om het overleg te vervroegen. De minister-president kondigde aan dat hij recreatieve binnenevenementen wil verbieden, zoals concerten, maar ook theater- en bioscoopvoorstellingen. 

"Morgen zijn ze in de Wetstraat van plan om nog eens met fors pakket maatregelen uit te pakken", zegt Pieterjan De Smedt in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Na de oproep van Jambon had premier Alexander De Croo (Open VLD) aan de experten van de GEMS gevraagd om een nieuw advies te leveren. Dat advies is ondertussen klaar en onze redactie kon het inkijken. Het bevat de volgende aanbevelingen: 

  • De experten pleiten voor een "acute afkoelingsperiode" van 10 dagen in het onderwijs, met daarbovenop een aantal structurele maatregelen die op lange termijn volgehouden kunnen worden. 
  • Kleuter- en lagere scholen zouden 10 dagen moeten sluiten of volledig overschakelen op afstandsonderwijs. Op voorwaarde dat de coronacijfers voldoende stabiliseren, zouden de scholen na die 10 dagen opnieuw open mogen, maar wel met extra maatregelen. Zo pleiten de experten voor het gebruik van zelftesten en een mondmaskerplicht vanaf zes jaar.
  • De GEMS wil ook dat er snel werk gemaakt wordt van het vaccineren van kinderen jonger dan 12 jaar.
  • In de middelbare scholen pleiten de experten voor een mix van afstandsonderwijs en fysieke lessen, minstens tot aan de examens. Voor kwetsbare leerlingen moet het wel mogelijk blijven om op school (afstands)lessen te volgen.
  • De universiteiten en de hogescholen zouden opnieuw moeten overschakelen op code oranje. Dat zou betekenen dat studenten opnieuw minder lessen op de campus kunnen volgen.
  • De horeca zou de deuren moeten sluiten om 20 uur, om grote drukte te vermijden.
  • De experten willen de mensen aanraden om hun contacten zoveel mogelijk te beperken tot een "kleine, stabiele groep". Een bubbel, als je wil. Ze stellen voor om privébijeenkomsten te beperken tot maximaal vijf personen.
  • Alle evenementen van meer dan 200 personen moeten worden afgelast, vinden de experten. Dat geldt voor binnenevenementen, maar ook voor drukke evenementen buiten (zoals sportwedstrijden). Ook kerstmarkten zouden volgens de experten beter geannuleerd worden, tenzij ze georganiseerd kunnen worden zoals gewone markten. 
  • Kleine evenementen met minder dan 200 personen kunnen wel doorgaan, op voorwaarde dat het publiek neerzit, een mondmasker draagt en dat er gebruik wordt gemaakt van een coronapas. In hun advies geven de experten het voorbeeld van concerten en theater- en bioscoopvoorstellingen. Ook musea zouden open kunnen blijven.
  • Alle binnenactiviteiten en te drukke buitenactiviteiten zouden stopgezet moeten worden. Dat gaat bijvoorbeeld over niet-professionele sporten. Professionele sporten zouden wel nog door kunnen gaan, weliswaar zonder publiek.
  • Tot slot zouden er ook maatregelen genomen moeten worden om drukte in de winkels te vermijden. De GEMS wil de bevolking aanraden om "met zo weinig mogelijk mensen" te winkelen.

In hun advies benadrukken de experten dat de besmettingscijfers en de bezetting in de ziekenhuizen "gevaarlijke niveaus" hebben bereikt. Volgens de GEMS zijn de huidige maatregelen niet voldoende om de situatie op korte termijn onder controle te krijgen. 

Niet genoeg naar de GEMS geluisterd?

De vorige aanbevelingen van de GEMS werden onvoldoende opgevolgd, klinkt het ook nog. Vooral in de sector van het onderwijs is nog te weinig gebeurd, vinden de experten. Al zouden ook in andere sectoren nog te veel uitzonderingen gelden en zou er een gebrek zijn aan duidelijke communicatie. Volgens de GEMS heeft dat geleid tot "tegenstrijdige situaties die niet bijdragen aan het gevoel van urgentie en het begrip van de maatregelen."

Het advies van de GEMS werd ondertussen overgemaakt aan coronacommissaris Pedro Facon. Aan de hand van dat advies maakt Facon een definitief dossier op dat als vertrekpunt moet dienen voor het overlegcomité van morgen. Het uiteindelijke document van de coronacommissaris kan dus nog afwijken van dit advies. Morgen zitten de verschillende regeringen van ons land samen vanaf negen uur 's ochtends. Zij zullen uiteindelijk beslissen welke bijkomende maatregelen effectief genomen zullen worden.

Meest gelezen