Agenten die proces-verbaal vervalsten op vraag van overste komen goed weg

© Photo News

Twee agenten van de zone Spoorkin die een proces-verbaal vervalsten na een ongeval komen er met een werkstraf van af. Hun toenmalige overste krijgt een celstraf.

Mark Maes

Toen I.D.M. in de nacht van 28 op 29 juni 2015 na een trouwfeest huiswaarts keerde, zag ze een tegen een paal gecrashte auto. Het ging om de BMW van G.B., een bevriende dj die op het trouwfeest muziek draaide. I.D.M. was toen politie-inspecteur van de zone Spoorkin (Veurne, Alveringem, Lo-Reninge). Ze stapte uit en sprak met de dronken bestuurder af om een scenario op te zetten dat de man moest behoeden voor zowel de gerechtelijke als financiële gevolgen van het ongeval.

I.D.M. riep twee jonge agenten op en die waren bereid om, onder enige druk van hun overste, het spel mee te spelen. Er werd een bevriend koppel ingeschakeld, waarvan de echtgenote de rol van bestuurder op zich nam. Zij legde een negatieve ademtest af.

Kort nadien kwam er een anonieme klacht over het voorval binnen bij het parket van Veurne. Volgens een goed ingelichte bron wilde de indiener zo een rekening met I.D.M. vereffenen. De inspecteur werd in elk geval ontslagen. J.D. en G.N., de twee jonge agenten, kregen financiële sancties.

De rechtbank veroordeelde I.D.M. nu ook tot elf maanden cel met uitstel en een boete van 600 euro. G.N. en J.D. kregen een werkstraf van zeventig uur. Dj G.B. kreeg negen maanden cel met uitstel en 1.800 euro boete. Voor L.D. werd zes maanden cel met uitstel en 600 euro boete uitgesproken.

Gebrek aan ervaring

De rechter vond dat de burger ervan uit mag gaan dat verklaringen van de politie overeenstemmen met de waarheid. Dat de jonge agenten geen kwade bedoelingen hadden en iemand wilden helpen, doet er niet toe. De rechter hield wel rekening met hun moeilijke werkomstandigheden en gebrek aan ervaring.

De grootste schuld ligt wel bij I.D.M. Zonder haar tussenkomst was er geen vals proces-verbaal opgesteld. Zij was de overste van de andere agenten en stagemeester van één van hen. De rechtbank oordeelde dat zij haar anciënniteit en ervaring op een ergerlijke wijze misbruikte.

De advocaat van I.D.M., Frank Reynaert, was niet ontgoocheld, maar ook niet onverdeeld blij met het vonnis. “Het is belangrijk dat mijn cliënte geen twaalf maanden cel kreeg, anders kwam ze nooit nog in aanmerking voor een uitstel. Elf maanden is wel veel, vind ik. Door haar ontslag is zij al genoeg gestraft. Tenslotte was zij op het moment van de feiten niet in dienst.”

Korpschef van de zone Spoorkin José Clauw woonde de zitting bij als steunbetuiging voor zijn agenten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen