Jonge Parkinsonpatiënt wil taboe doorbreken: “Dit treft niet enkel bejaarde mensen”

© mvn

In oktober wil de 48-jarige Parkinsonpatiënt Helwig Falk samen met zes lotgenoten en een team van begeleiders de Kilimanjaro te beklimmen. “Weinigen weten dat deze ziekte ook jonge mensen treft”, zegt de Torhoutenaar. “Daar wil ik iets aan doen.”

Arne Franck en Tim Lescrauwaet

Een bejaarde met trillende handen die zich maar moeizaam voortbeweegt: dát is het klassieke beeld van een Parkinsonpatiënt dat bij de mensen leeft. Weinigen weten dat in België naar schatting duizend personen jonger dan 55 jaar aan deze ongeneeslijke aandoening lijdt.

Een van hen is Helwig Falk uit Wijnendale bij Torhout. De 48-jarige ingenieur met Duitse roots kreeg in 2012 te horen dat hij aan de ziekte lijdt en wil het klassieke beeld van de Parkinsonpatiënt bijsturen. Daarom vertrekt hij in oktober naar Tanzania om er samen met zes lotgenoten en een team van begeleiders de Kilimanjaro te bedwingen. Met 5.895 meter is dit de hoogste berg van Afrika.

Geld inzamelen

“Sinds ik in 1994 aan de voet stond van de Mayon-vulkaan op de Filipijnen, droom ik ervan om een dergelijke berg te beklimmen”, zegt Helwig. “Het is voor mij nu of nooit om die droom te realiseren, want over enkele jaren zal het misschien niet meer lukken. Met deze onderneming willen we enerzijds geld inzamelen voor onderzoek maar anderzijds ook het taboe rond deze ziekte bij jongeren doorbreken.”

Omdat bijna iedereen Parkinson met bejaarden associeert is het volgens Helwig vaak zeer moeilijk voor jongere mensen om zich te outen. “Ze verzwijgen het uit vrees voor hun carrière of omdat ze denken op ongeloof te stuiten. Vele jongeren beseffen ook niet dat ze de ziekte hebben.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen