“Zij nemen maatregelen die wij niet nemen”: wat doen andere landen om besmettingen in onderwijs te beperken?

 ©  DBA

“Het is chaos in de scholen”, zei minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke donderdagavond. En dus ligt de maatregel om ze te sluiten vrijdag opnieuw op tafel tijdens het Overlegcomité. Maar doet België het zo slecht vergeleken met andere Europese landen? En wat doen zij meer om het aantal besmettingen lager te houden in het onderwijs?

Laurence Torck

“Het is overal in Europa heel moeilijk momenteel. We zitten allemaal in dezelfde situatie waarbij de cijfers stijgen en we die specifieke groep van lagere schoolkinderen nog niet kunnen vaccineren. Maar veel landen nemen wel maatregelen die wij niet nemen, waardoor die besmettingen toch lager zitten”, zegt biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt).

Zo koos Oostenrijk ervoor om niet te wachten op een beslissing van het Europees Geneesmiddelenagentschap, maar besloot het twee weken geleden al om alle vijf- tot elfjarigen in te enten met het Pfizervaccin. “De coronacijfers waren in Oostenrijk dan ook heel slecht. Ze waren zelfs een tijdje de slechtste leerling van de klas, maar intussen zijn wij dat geworden”, zegt Molenberghs.

LEES OOK. Niet volledige GEMS-advies wordt gevolgd: ministers leggen twee voorstellen naast zich neer (+)

Mondmaskers

Bij onze zuiderburen lopen intussen ook de besmettingscijfers in de scholen op. Nochtans werd er in Frankrijk deze week besloten om de maatregelen rond de quarantaine te versoepelen. Tot nu toe moest de hele klas in quarantaine wanneer één kind ziek was. Vanaf nu moeten alle risicocontacten een test ondergaan waardoor enkel wie besmet is in quarantaine moet. “Ondanks de stijgende cijfers kan Frankrijk zich dat permitteren omdat de besmettingen op de basisscholen op dit moment zes keer lager zijn dan bij ons. Ze zullen wel moeten opletten met die nieuwe maatregel, maar ook al komt er een verdubbeling van de besmettingen zullen ze nog steeds veel minder gevallen hebben dan wij”, zegt Moleberghs.

Dat de cijfers in Frankrijk beter zijn in de scholen, heeft volgens Molenberghs te maken met het feit dat kinderen vanaf zes jaar al een mondmasker moeten dragen op school. “Ook in Italië en Spanje is dat het geval. In Spanje is dat intussen al meer dan een jaar. En een studie heeft nu ook aangetoond dat ze de curve bij die groep niet hebben zien oplopen.”

Testen

In Duitsland, Griekenland, Cyprus en het Verenigd Koninkrijk wordt er dan weer voornamelijk gewerkt met testen. Zo moeten kinderen in Griekenland thuis een zelftest ondergaan en kunnen de ouders de resultaten ingeven op een website. In onder andere Duitsland en het Verenigd Koninkrijk wordt er bij zeer jonge kinderen wekelijks gewerkt met ‘lollytesten’ waarbij ze een staafje in de mond krijgen en er gemakkelijk getest kan worden. “Wij testen reactief maar dan is het eigenlijk al te laat. Door preventief te testen heb je het voordeel dat je heel kort op de bal speelt en dus hebben die landen een zeer sterke beschermingsmuur. Het zorgt ervoor dat - zelfs met hoge cijfers - er toch in zekere mate controle kan worden gehouden”, zegt Molenberghs.

LEES OOK. Hét struikelblok op het Overlegcomité: N-VA en PS vormen front tegen sluiting lager onderwijs (+)

Wallonië en Brussel

Niet alleen met onze buurlanden zijn er trouwens verschillen als het op de scholen aankomt. Ook tussen Vlaanderen, Brussel en Wallonië zien we niet exact dezelfde bewegingen op het vlak van het aantal besmettingen. “De viruscirculatie ligt over het algemeen lager in Wallonië dan in Vlaanderen. Maar op de middelbare scholen is dat dan weer omgekeerd. In Vlaamse scholen stijgt de incidentie omdat het overal in de maatschappij stijgt, in Waalse scholen ligt de vaccinatiegraad een stuk lager en dat heeft een invloed op de cijfers.”

Volgens Molenberghs zou het echter moeilijk zijn om een duidelijke vergelijking te maken tussen de Vlaamse, Brusselse en Waalse scholen omdat er te weinig gegevens zijn voor die twee laatste. “Dat wordt daar minder goed opgevolgd. Maar de cijfers die we hebben van het Katholieke onderwijs in Wallonië geven wel aan dat de problemen er minstens even erg zijn als in Vlaanderen.”

LEES OOK. Scholen dicht, cafés vroeger toe en geen groot kerstfeest: waarom vinden de experts dit nodig? En wat denkt de politiek? (+)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer