Direct naar artikelinhoud
Belangrijk nieuwsOverlegcomité

Maskers voor 6-jarigen en geen publiek bij binnensport: deze coronamaatregelen gaan vandaag in

Maskers voor 6-jarigen en geen publiek bij binnensport: deze coronamaatregelen gaan vandaag in
Beeld DM

‘De besmettingstrein die door ons land dendert, kan aan die snelheid niet verdergaan.’ Het derde Overlegcomité in drie weken tijd heeft de coronamaatregelen opnieuw verstrengd. Deze maatregelen gaan vanaf vandaag in:

De beslissingen van vrijdag 3 december:

Evenementen

- Evenementen in binnenruimtes zijn sinds afgelopen weekend niet meer toegelaten als er meer dan 3.500 aanwezigen zijn. Vanaf vandaag kunnen indoorevents enkel nog plaatsvinden met maximaal 200 personen aanwezig. 

- Indoor evenementen met minder dan 200 mensen aanwezigen mogen nog doorgaan, maar onder de huidige regels: iedereen een masker, iedereen een coronapas en iedereen blijft zitten.

- Binnen mogen sportevenementen alleen zonder publiek plaatsvinden. Over het voetbal is er nog geen duidelijkheid: er moeten nog afspraken gemaakt worden met de Pro League.

- Evenementen buiten moeten georganiseerd worden met crowd management. 

Onderwijs

- In het lager- en kleuteronderwijs komt er een zogenoemde kerstpauze vanaf zaterdag 18 december, waardoor de kerstvakantie een week eerder start en drie weken duurt. Voor het secundair onderwijs zou de kerstvakantie zoals voorzien starten na de schooldag op vrijdag 24 december. 

- Er komt een verbod op buitenschoolse activiteiten.

- Zodra er 2 besmettingen worden vastgesteld in een klas, gaat voortaan de hele klas in quarantaine.

- Het secundair onderwijs gaat naar ‘hybride’ aanwezigheid: maximum 50 procent van de lessen mag fysiek op school gegeven worden.

Mondmaskerplicht voor kinderen

- Overal waar een mondmasker verplicht is, moeten kinderen vanaf 6 jaar er nu ook eentje dragen. Inclusief het onderwijs. Er geldt een overgangsperiode van twee dagen: wie geen eigen mondmasker bijheeft, zal één krijgen van de school. Vanaf woensdag worden kinderen die zonder mondmasker toekomen op school terug naar huis gestuurd.

‘Beperk contacten thuis’

- “Beperk contacten thuis zo veel mogelijk”, is de laatste aanbeveling van het Overlegcomité. De verplichting tot telewerk op vier dagen in de week blijft. 

Horeca en contactbubbel

- De experten van adviesorgaan GEMS pleitten voor een sluitingsuur in de horeca van 20 uur en een terugkeer van de contactbubbels, maar dat wordt niet gevolgd door de ministers rond de tafel. Het sluitingsuur blijft op 23 uur en we mogen nog steeds met zes rond een tafel zitten. De contactbubbel keert niet terug.

• Download hier de app van De Morgen en krijg een melding wanneer de persconferentie van de premier begint.

• Volg de laatste ontwikkelingen in onze liveblog.