Direct naar artikelinhoud
Belangrijk nieuwsCoronavirus

Studio 100 annuleert shows voor 100.000 mensen: ‘Als iemand hier de zwarte piet is, zijn het de niet-gevaccineerden’

Hans Bourlon.Beeld Photo News

Studio 100 schrapt dit weekend zijn geplande evenementen in het Sportpaleis. CEO Hans Bourlon laat bij de VRT weten begrip te hebben voor de beslissingen van het Overlegcomité. ‘Had iedereen zich laten vaccineren, dan had dit zich niet voorgedaan.’

Lees ook

Geen grote evenementen en mondmaskers vanaf 6 jaar: dit zijn de nieuwe coronamaatregelen van het Overlegcomité

Studio 100 verwachtte dit weekend 100.000 mensen voor de Rewind-shows en de Sinterklaasshow. Beide evenementen gaan niet door. De maatregelen van het Overlegcomité gaan pas zaterdag in, maar de provinciegouverneurs kunnen ook voor vanavond nog ingrijpen. “Dat maakt de situatie dermate onzeker dat wij genoodzaakt zijn om ook vanavond te cancelen”, klinkt het bij Studio 100.

“We vinden het heel erg”, zei Hans Bourlon in een extra VRT-Journaal, “maar we begrijpen de beslissing van het Overlegcomité. Het gaat over heel veel mensen die allemaal samen luid zingen en feestvieren. Dat is een beetje te veel kans geven aan het virus, vinden we zelf ook.”

100 procent

Bourlon legt zich neer bij de beslissingen van het Overlegcomité, maar wijst wel met een beschuldigende vinger naar de vaccinweigeraars. “We zijn allemaal in snelheid genomen door iets wat niet voorzien en niet voorspeld was”, zegt hij. “Als hier iemand de zwarte piet is, zijn het de mensen die zich niet hebben laten vaccineren. Waren we daar naar 100 procent gegaan, dan had dit zich niet voorgedaan. Dan was dit niet gebeurd. Dat zijn de daders voor mij.”

In het Studio 100 Pop-Up Theater in Puurs gaan de voorstellingen van de musical Daens dit weekend wel door. De voorstellingen vanaf maandag worden verplaatst naar een latere datum. De indoor parken en zwembaden van Studio 100 blijven open.

“Wij moeten dit aanvaarden. Iedereen kent wel mensen die getroffen zijn door corona en we weten tot welke erge omstandigheden dit kan leiden”, besluit Bourlon.

Volg alle ontwikkelingen rond het coronavirus in onze liveblog

De eventsector reageert intussen verbolgen op de beslissingen die het Overlegcomité vandaag genomen heeft. “De sector draait voor de derde week op rij op voor nieuwe annulatiekosten, zonder enige schadevergoeding. Opgebouwde events, frigocellen vol voedsel... En dan spreken we nog niet over maart of oktober 2020, toen de sector zelf opdraaide voor de annulatiekosten”, zegt Bruno Schaubroeck van de Event Confederation (EC), die de sectororganisaties van de verschillende takken van de evenementensector verenigt.

De sector klaagt vooral het gebrek aan een langetermijnvisie aan en spreekt van een knipperlichteconomie. Volgens de EC kan de sector op die manier onmogelijk overleven.