Bouwbedrijf uit Aalst verdacht van illegale tewerkstelling

De arbeidsinspectie en het gerecht in Aalst en Eeklo hebben mensen opgepakt die achter een grootschalige arbeidsfraude zouden zitten. Ze hadden een constructie opgezet om goedkope buitenlandse krachten in te schakelen voor een bouwbedrijf uit Aalst. 

Een 52-jarige man uit Aalst en een 41-jarige Hongaarse man uit Eeklo werden door de raadkamer aangehouden op verdenking van illegale tewerkstelling. Bij de verdachten werden valse arbeidsdocumenten, verboden wapens, 49.000 euro aan cash geld en een luxevoertuig in beslag genomen.

Dinsdag werden er 11 huiszoekingen uitgevoerd op hetzelfde moment in Aalst, Eeklo, Denderbelle, Maldegem en Antwerpen. De zoekingen waren een samenwerking van de sociale inspectiediensten en de Federale Gerechtelijke Politie Oost-Vlaanderen. Ze concentreerden zich op de privéwoningen van de verdachten, hun bankkluizen en de verblijfplaatsen van de betrokken arbeiders.

Werknemers werden zogezegd gedetacheerd naar België

Volgens Patrick Willocx van de federale gerechtelijke politie zette de organisatie systematisch onderbetaalde arbeiders aan het werk met valse documenten. "Het kwam erop neer dat de verdachten arbeiders tewerkstelden via een bedrijf in het buitenland. Die werknemers van dat bedrijf werken zogezegd slechts tijdelijk bij een andere werkgever in België, maar in feite zijn ze hier permanent aan het werk. De man uit Aalst runt het bouwbedrijf hier en de man uit Eeklo beheerde de firma's in het buitenland."

Wat met de illegale werknemers?

In Aalst, Eeklo en Denderbelle werden in totaal 33 werknemers aangetroffen, voornamelijk afkomstig uit Roemenië en Moldavië. Ze werden verhoord over hun arbeids- en leefomstandigheden. De eerste vaststellingen tonen aan dat er sprake kan zijn van sociale fraude, detacheringsfraude, uitbuiting en het gebruik van valse documenten. 13 personen kregen het bevel het grondgebied te verlaten en 11 personen werden overgebracht naar Steenokkerzeel met het oog op repatriëring.

Meest gelezen