Deze sectoren halen opgelucht adem na de beslissingen van het Overlegcomité

Vrijdag besliste het Overlegcomité dat de basisscholen vervroegd met kerstvakantie moeten en dat grote evenementen binnen vanaf zaterdag niet meer mogen doorgaan. Een zware dobber voor de evenementensector. Anderen halen dan weer opgelucht adem. Deze sectoren zijn blij met de beperkte maatregelen.

dvt
Bron: Belga

Bioscopen

“De impact voor bioscopen van de nieuwe maatregelen is relatief beperkt”, zegt Anneleen Van Troos van Kinepolis. De bioscoopketen had de voorbije weken al bijkomende maatregelen getroffen en heeft slechts een 15-tal van haar 130 zalen die een capaciteit hebben van meer dan 200 personen.

“Wij hebben slechts een klein aantal zalen waarin we meer dan 200 bezoekers kunnen ontvangen”, klinkt het. “Bovendien hadden we al enkele bijkomende maatregelen getroffen, zoals het vrijlaten van één stoel links en rechts tussen de verschillende bubbels. We wachten de concrete maatregelen nog af, vooral wat betreft social distancing, maar verwachten slechts een beperkte impact. We zijn heel blij dat we de deuren niet moeten sluiten. Er blijft nood aan ontspanning en we hebben voor de komende weken enkele topfilms op de affiche staan.”

Kinepolis had eerder de laatavondvoorstellingen al geschrapt en ook de shops zijn na 23 uur gesloten om aan de horecamaatregelen te voldoen. “Onze zalen hebben zeer goede ventilatie en het aantal besmettingen in bioscopen is minimaal”, besluit ze.

Sport

De regering besliste dat binnensporten nog altijd kunnen, al is het zonder publiek bij wedstrijden. “Wij zijn enorm tevreden dat het overlegcomité eindelijk erkent dat sport een enorme impact heeft op de gezondheid en het mentaal welzijn van mensen”, bevestigt Robin Ramakers van de Vlaamse Sportfederatie vrijdag. De federatie roept sportclubs op om uit solidariteit met de jongeren de competities de laatste week voor de kerstvakantie even on hold te zetten.

“We zijn blij dat politici erkennen dat sport de fysieke en mentale gezondheid van de Belg ten goede komt”, klinkt het. “We zijn vooral ook blij dat de premier dat vandaag expliciet gezegd heeft tijdens de persconferentie. Daarnaast roepen we op om de vaccinatie van 5 tot 12-jarigen versneld door te voeren. We willen ook na nieuwjaar dat scholen weer kunnen openen. Om die reden vragen we ook aan alle sportclubs om de competities de week voor de kerstvakantie uit solidariteit met de jongeren even on hold te zetten. Trainingen kunnen wel doorgaan. We zijn vooral blij dat we nog indoor kunnen blijven sporten en dat mensen op die manier een uitlaatklep hebben”, besluit Ramakers.

Trouwsector

Ook de sector van huwelijksleveranciers kan opgelucht ademhalen na het Overlegcomité. Daar is beslist dat huwelijken een uitzondering vormen op de verstrengde maatregelen. Voor huwelijksfeesten zijn er dus geen bijkomende maatregelen ingevoerd. “Wij zijn vermoedelijk een van de weinige sectoren die echt blij zijn vandaag. Voor ons verandert er weinig en dat is enorm positief. Het zou zowel voor de echtparen als voor de leveranciers een enorme financiële domper geweest zijn in december met verstrengde maatregelen”, legt Isabelle Ghosez uit.

Sinds de invoering van het CST en het verplicht dragen van een mondmasker op huwelijksfeesten, zijn er niet meteen meer annuleringen geteld. “We zien dat mensen het zodanig beu zijn om hun feest uit te stellen dat ze alles laten doorgaan onder de huidige maatregelen. Sommigen hebben hun huwelijksfeest dan ook al tot vier keer toe moeten uitstellen.”

De sector is wel nog voorzichtig naar het begin van 2022. “Wij hopen dat de nieuwe maatregelen de cijfers doen dalen en dat er geen nog strengere maatregelen komen. Het blijft afwachten wat er zal gebeuren in januari en februari”, aldus Ghosez

Zelfstandigen

Ondernemersorganisatie NSZ is eveneens opgelucht dat het Overlegcomité geen verdere beperkingen heeft opgelegd aan de horeca en de handelaars. “Vlak voor de kerstvakantie zou het een ramp zijn geweest als horeca-uitbaters om 20 uur zouden moeten sluiten of als winkels een beperking van het aantal klanten zouden moeten opleggen”, zegt het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen.

De organisatie betreurt wel dat binnenevenementen beperkt worden tot maximaal 200 mensen. “De evenementensector, die het afgelopen anderhalf jaar al enorm te lijden heeft gehad onder de coronasituatie, zal opnieuw een grote klap te verwerken krijgen en dat terwijl zij duidelijk het best geplaatst zijn om voor een veilig evenement te zorgen”, klinkt het.

Net als andere ondernemersorganisaties vraagt het NSZ aan de overheden om werk te maken van steunmaatregelen voor de getroffen sectoren. En ze vraagt om in het vervolg het “paniekvoetbal”, met drie Overlegcomités in drie weken, achterwege te laten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER