©  AFP

Computer van medeoprichter Wikipedia gaat onder de hamer

De desktop-pc die medeoprichter Jimmy Wales 20 jaar geleden gebruikte om Wikipedia te lanceren en een ‘non-fungible token’ (NFT) van de allereerste pagina gaan onder de hamer bij veilinghuis Christie’s.

jvh
Bron: BELGA

De computer, een aardbeikleurige iMac, werd door Wales gebruikt voor “onderzoek en ontwikkeling ten tijde van de lancering van de site op 15 januari 2001”, zegt Christie’s in een persbericht.

Het tweede lot is een niet-vervangbaar token, waarmee de koper via blockchaintechnologie een soort van eigendomsrecht op een digitaal item verkrijgt, van de eerste pagina van Wikipedia met daarop de woorden “+Hello world+”. De pagina wordt geveild in JPEG-formaat en zal kunnen worden bewerkt door de koper, zegt het veilinghuis.

Jimmy Wales zelf zegt in het persbericht dat een deel van de opbrengst zal gaan naar de financiering van WT.Social, zijn project voor “een gedecentraliseerd, niet-commercieel sociaal netwerk zonder reclame, zonder tracking en gegevensverzameling, en zonder verkeerde informatie”.

De twee loten zijn online te koop met een startprijs van 100 dollar per lot maar Christie’s hoopt ze te verkopen voor honderdduizenden dollars.

Jimmy Wales ©  Kris Van Exel

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer