Royals en huisdieren - Yuri vergezelt jarige Aiko en ding-dong aan de prinselijke deurbel: "Is ontsnapte hond van u?" 

Ook honden maken delen uit van keizerlijke en prinselijke families. De ene assisteert braafjes bij een fotosessie, de andere zet het graag op een rennen. Een Britse tabloid verliest in beroep tegen Meghan Markle. En het is soepel schakelen voor (staats)bezoeken. Elke zondag varen we in het kielzog van de royals. Een overzicht van het kleine en grote nieuws.

Siri, de ontsnappingskoningin

In Zweden is Siri alweer ontsnapt. Siri is de border terriër van prins Carl Philip en prinses Sofia die samen met hun zoontjes Alexander (5), Gabriel (4) en Julian (9 maanden) in Villa Solbacken in Stockholm wonen. Het hondje werd ontdekt door enkele wandelaars. Dat meldt de krant Expressen. De Zweedse Angelina en haar vriend zagen Siri passeren. De hond liep rustig rond en leek vertrouwd met de buurt.

Op Siri's halsband stond een telefoonnummer geschreven, maar niemand reageerde aan de andere kant van de lijn. Angelina's vriend gokte dat de hond wel eens van het prinselijke koppel kon zijn, en ze besloten aan de deur aan te bellen. Carl Philip kwam hun persoonlijk bedanken met een van zijn zonen. In 2018 was Siri ook al "nieuws" toen ze de wereld op haar eentje ging verkennen. De lokale politie bracht de hond toen terug thuis.

FOTO - de nieuwsgierige Siri baart het gezin wel eens zorgen: 

Aiko 20 en meerderjarig

Andere hond die deze week de show stal, is Yuri. De trouwe viervoeter van de Japanse keizerlijke familie (sinds 2009) poseerde met prinses Aiko die 20 is geworden. Een speciale verjaardag in Japan, want dan ben je daar volwassen.

Voor die verjaardag laat de dochter van keizer Naruhito en keizerin Masako weten dat ze haar ouders zoveel mogelijk zal helpen bij officiële verplichtingen. "Ik wil stap voor stap vooruitgang boeken, zodat ik een volwassene kan worden die anderen ten dienste staat", luidt het. En Aiko geeft - in die typische Japanse nederigheid - aan dat ze best nog wat te leren heeft.

(lees voort onder de verjaardagsfoto's)

Imperial Household Agency of Japan

Aiko op de troon?
Hoewel de prinses enig kind is en rechtstreeks afstamt van de keizer, zal ze nooit op de troon zitten. In Japan geldt uitsluitend mannelijke erfopvolging. Kroonprins is daarom Akishino, de jongere broer van keizer Naruhito. De situatie van Aiko heeft wel opnieuw het debat op gang gebracht over vrouwen op de troon.

Eigenlijk draait het zelfs niet om een aloude traditie: sinds de 4e eeuw zijn er al zeker acht vrouwelijke keizers geweest in Japan. Dan bedoelen we vrouwen die in eigen naam - en niet als weduwe of regentes - op de zogenaamde chrysantentroon zaten. Pas sinds de "moderne" Meiji-grondwet van 1889 werden vrouwen uitgesloten van de troon. (Ontdek hier alles over keizerlijke mythes.)

Aiko studeert momenteel literatuur aan de universiteit van Tokio. Het feestje beperkte zich daarom tot een etentje met haar ouders en gelukwensen van het hofpersoneel. Rituele ceremonies om haar meerderjarigheid te vieren, vinden vandaag plaats. In maart volgt een persconferentie. 

Meghan boekt overwinning in hoger beroep

Het hooggerechtshof in Londen verwerpt het beroep van Mail on Sunday tegen de hertogin van Sussex, Meghan Markle. De sensatiekrant had Meghans handgeschreven brief aan haar vader Thomas gepubliceerd en schond hiermee (in eerste aanleg) haar privacy. De uitgever van Mail on Sunday trok daarop in hoger beroep, maar vangt bot.

"Het is belangrijk dat we nu collectief dapper genoeg zijn om de sensatie-industrie, die mensen aanzet om wreed te zijn en profiteert van leugens en leed, om te vormen", reageert de hertogin. "Associated Newspapers Limited heeft de rechtszaak behandeld als een spel zonder regels." Meghan verwijt de uitgever feiten te verdraaien en de rechtszaak buitengewoon ingewikkeld te maken, wat leidde tot meer krantenkoppen voor meer winst.

We moeten collectief dapper zijn tegen deze sensatie-industrie
Meghan Markle, hertogin van Sussex

Associated Newspapers is teleurgesteld en overweegt nieuwe juridische stappen. Het gerechtshof zou geen rekening gehouden hebben "met het bewijsmateriaal dat de geloofwaardigheid van Meghan aantast". Met die bewijzen wordt de getuigenis van Meghans voormalige perschef Jason Knauf bedoeld. Hij beweert dat de hertogin besefte dat haar vader de brief zou lekken en dat ze haar woorden op papier bewust gewikt en gewogen heeft.  

Het ene (staats)bezoek is het andere niet

De Oranjes hebben hun staatsbezoek aan Griekenland uitgesteld wegens het stijgende aantal coronabesmettingen. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zouden er van 13 tot 15 december verblijven en thema's als economie, innovatie, duurzaamheid, migratie en mensenrechten bespreken.

Ook koning Filip en koningin Mathilde zagen zich genoodzaakt hun staatsbezoek aan Italië in te korten. Filip maakte van 3 dagen 1 dag met een blitzbezoek aan Rome waar hij een ontmoeting had met onder anderen president Sergio Mattarella en premier Mario Draghi. De koning reikte het Grootlint in de Leopoldsorde uit aan Mattarella en Filip kreeg op zijn beurt het Grootlint van de Orde van Verdienste van de republiek Italië.

Bekijk hier het blitzbezoek van koning Filip, zijn vliegtuig werd begeleid door straaljagers van het Italiaanse leger (ruw beeldmateriaal):

Videospeler inladen...

De Spaanse koning Felipe trok voor twee dagen naar Colombia, een voormalige Spaanse kolonie. Naast een lunch met president Iván Duque woonde Felipe het congres World Jurist Association bij met vooraanstaande juristen van over de hele wereld. 

Bekijk hier koning Felipe in Colombia, wellicht met los hemd om de hitte beter te verdragen (ruw beeldmateriaal):

Videospeler inladen...

Ook maakte het Noorse hof een nieuw officieel bezoek bekend. Kroonprins Haakon en zijn vrouw Mette-Marit trekken volgende maand naar buurland Zweden. Zij doen van 26 tot 27 januari hoofdstad Stockholm aan en eindigen op 28 januari in Göteborg. Het Zweedse kroonprinselijke paar Victoria en Daniel zullen hen ontvangen.

Privé zijn beide koppels hechte vrienden. In september brachten ze met hun gezinnen nog een weekend samen door op het Zweedse eiland Gotland. Ze deelden toen een foto van hun wandeling op sociale media:  

Van links naar rechts in vrijetijdskledij: prinses Victoria, prinses Mette-Marit, prins Daniel met Haakon en kinderen Oscar, en troonopvolgers Ingrid Alexandra en Estelle.
Kungahuset op Instagram.

Meest gelezen