Ze doodde haar man en verstopte zijn lichaam een jaar in de diepvries. Daar krijgt ze nu 21 jaar cel voor

© belga

De rechtbank van Kortrijk heeft zich uitgesproken in de zogeheten Diepvriesmoord. Isabel Duthoit (42) is veroordeeld tot 21 jaar cel voor de moord op haar Nederlandse echtgenoot. Haar handlanger Olaf P. krijgt 15 jaar.

mtm, tg

Poetsvrouw en hondenfokster Isabel Duthoit (42) trouwde in juli 2011 met de Nederlander Jacob, Jaap voor de vrienden, Van den Blink (59). Een man van twaalf stielen en dertien ongelukken, werd gezegd. Het was haar tweede huwelijk.

Jaap dronk veel

In het begin ging alles goed tussen het koppel en ook haar dochter kon het best vinden met haar stiefvader. Maar Jaap dronk veel. Veel te veel. Door gezondheidsproblemen kon hij niet werken. En dus ging hij hoe langer hoe vaker op café. Als hij dronken thuis kwam, was hij agressief. Dat hebben meerdere getuigen tijdens het onderzoek verklaard. Isabel werd meer dan eens bont en blauw geslagen en één keer brak hij zelfs haar kaak.

Rond Moederdag 2014 was voor haar de maat vol. Na een zoveelste ruzie mengde ze een flinke dosis slaapmiddelen in zijn bier. Jaap, die al dronken was, proefde het niet eens en goot alles vlotjes naar binnen. Toen hij even later in een diepe slaap lag, draaide Isabel een touw rond zijn nek en wurgde hem. Wanneer dat exact gebeurde, weet ze niet meer. Vermoedelijk ergens tussen 18 en 23 mei 2014.

Duthoit handelde alleen, maar kreeg wel de hulp van Olaf P., een vriend die ze in het uitgaansleven leerde kennen. Hij zou haar niet geholpen hebben bij de moord zelf, maar wel bij het verbergen van het lichaam in de diepvrieskist. Olaf P. heeft een goedgevuld strafblad en liep veroordelingen op voor onder meer drugsfeiten en wapenbezit. De twee hadden een gezamelijke passie voor honden en D. gaf Olaf P., die dakloos was, tijdelijk onderdak.

"Op reis door Europa"

Vreemd genoeg leek niemand in het rustige West-Vlaamse Gits zich af te vragen waarom Jaap, de man van Isabel, zo plots verdwenen was en waar hij dan naartoe was. En als ze het toch vroegen, verzon ze allerlei smoesjes. De ene keer was hij met de motor op reis door Europa, de andere keer had hij kanker gekregen en was hij teruggekeerd naar zijn familie in Nederland om daar te worden behandeld.

In het dorp werden de wildste theorieën verteld, maar tot een onderzoek kwam het niet. Jaap was een volwassen man die mocht gaan en staan waar hij zelf wilde. Tot in de lente van 2015. Omdat hij nog altijd niet terug was van zijn reis door Europa, kwam het roddelcircuit weer op gang en startte te politie toch een onderzoek. Op bevel van de onderzoeksrechter werd ook een huiszoeking gehouden aan de Ajoy Vandeurenstraat in Gits, waar Isabel woonde.

Gevonden in de diepvriezer

In de diepvriezer in de garage vonden ze Jaap. De thermometer gaf min 23 graden aan, zodat het lichaam perfect bewaard was gebleven. Dat maakte het voor de wetsdokter eenvoudig om na al die tijd de exacte doodsoorzaak te bepalen.

Isabel D. en Olaf P. riskeerden tot 30 jaar cel, maar werden uiteindelijk veroordeeld tot respectievelijk 21 en 15 jaar cel. De rechtbank erkende dat er sprake was van geweld, maar de aangiftes dateren van 2011 en 2012. De moord werd gepleegd in 2014. Daarom volgden de rechters die redenering niet. "Ze doet zich voor als een brave huisvrouw die alles maar onderging, tot ze haar knop omdraaide. Ze begon het slachtoffer echter twee dagen voordien al te verdoven, legde contacten met Olaf P... Er was dus duidelijk sprake van voorbedachtheid."

Omdat de feiten blijk geven van een totaal gebrek aan respect voor andermans leven en fysieke integriteit, oordeelde de rechtbank dat er zware effectieve celstraffen aan de orde waren. Beide beklaagden worden ook levenslang uit hun rechten ontzet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen