Videospeler inladen...

Vooruit-voorzitter Rousseau haalt hard uit: "Waarom heb je experts als je niet luistert? Politiek moet zich herpakken"

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau steunt zijn minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit), die na het Overlegcomité vrijdag zei dat hij het compromis rond de coronamaatregelen "teleurstellend" vond. "Waarom zijn er experten, als je er keer op keer niet naar luistert? Waarom is er een Overlegcomité als het niets beslist?", zegt Rousseau in "De zevende dag". "Er is geen draagvlak voor deze shitshow."

Het was een opvallende passage van minister Vandenbroucke, op de persconferentie na het Overlegcomité van afgelopen vrijdag. Het derde in evenveel weken tijd. De minister van Volksgezondheid wou fors verder gaan in het nemen van maatregelen, zeker de scholen wilde hij liever nú al dicht en niet pas binnen twee weken, maar hij haalde het niet. "Een teleurstellend compromis", zo klonk het. "Dit kon sterker, maar we gaan de maatregelen wel nauwkeurig en stipt uitvoeren."

Bekijk hier het fragment uit de persconferentie:

Videospeler inladen...

Een uitspraak die bij de andere leden van het Overlegcomité - en naar verluidt ook bij premier Alexander De Croo (Open VLD) - niet in goede aarde viel. Maar Vooruit-voorzitter Rousseau verdedigt zijn minister. "De premier zou zich beter zorgen maken over het slechte compromis, dan over het feit dat iemand zegt dat het slecht is", zegt hij in "De zevende dag" op Eén. "Je moet ook nog een beetje oprecht in de politiek staan. Een compromis verdedigen, gewoon om het compromis te verdedigen, daar doen wij niet aan mee."

"Het mocht gerust duidelijk zijn voor de mensen dat hij verder wilde gaan", zo zegt de Vooruit-voorzitter. "Het schouwspel van de afgelopen weken was bijzonder triestig. Het mag duidelijk zijn dat we niet in deze situatie zouden zitten, als we Frank (Vandenbroucke, red.) hadden laten doen. Als verantwoordelijk politicus kan je niet keer op keer dit compromis verdedigen."

Bekijk hier een fragment uit het interview met Conner Rousseau, met vooral zijn kritiek op het Overlegcomité:

Videospeler inladen...

Concreet vindt Rousseau dat er veel sneller veel sterkere maatregelen hadden moeten worden genomen. "Waarom keer op keer dezelfde fout maken? We zien de problemen in de zorg en in de scholen. Dan moet je snel ingrijpen om de miserie voor iedereen zo kort mogelijk te houden. Het is niet omdat Weyts (de Vlaamse minister van Onderwijs van N-VA, red.) elke dag tweet dat de scholen open moeten blijven, dat hij ook iets heeft gedaan om ze open te houden."

"Ik heb weken geleden al geopperd om de herfstvakantie te verlengen, als je dat op tijd communiceert", zegt Rousseau. "Ja, ik weet welke kinderen daar de dupe van worden, maar de scholen sluiten momenteel de facto. Hoeveel scholen zijn er nog volwaardig open? Hoeveel kinderen en leerkrachten zitten er in quarantaine? Je had alle scholen op tijd een week moeten sluiten om ze daarna volwaardig voor iedereen weer te kunnen openen."

Er is draagvlak voor krachtdadig beleid, maar niet voor deze shitshow

En dan zijn er nog de adviezen van de expertengroep GEMS. Een advies dat er voor elk Overlegcomité ligt, maar nooit (volledig) wordt gevolgd. "Waarom heb je experten als je er niet naar luistert? Je moet niet elke keer alles volgen, maar als je dat bijna nooit doet, dan wek je weinig vertrouwen. Waarom is er een Overlegcomité als het niets beslist? Er zijn uiteraard wel goede dingen beslist op de vorige Overlegcomités, maar de manier waarop toont waarom veel dingen niet werken. Ze moeten zich herpakken."

Want ja, er is nog een draagvlak voor maatregelen, denkt Rousseau. "Er is draagvlak voor krachtdadig beleid, zoals Frank voorstelt. Er is geen draagvlak voor deze shitshow."

Coronabarometer?

Deze week dook in de Wetstraat ook weer de felbegeerde coronabarometer op. Daar was maanden geleden al sprake van, maar die belandde uiteindelijk onder een dikke laag stof. Het zou ons nochtans, volgens veel politici en sommige experten, kunnen helpen, om maatregelen duidelijk te koppelen aan bepaalde coronacijfers. Dat kan voor Vooruit, "op voorwaarde dat die duidelijk is". 

Bekijk hier het fragment uit het interview waarin Rousseau het heeft over de coronabarometer:

Videospeler inladen...

Meest gelezen